Raste potpora HDZ-u, SDP-u, Mostu, Domovinskom pokretu i Centru, samo je Možemo! u padu

Foto: Screenshot HRT

Prema najnovijem HRT-ovom istraživanju raspoloženja birača HRejting, najveću potporu i dalje ima HDZ. Vladajuću stranku podržava 26,1 posto anketiranih, što je za 0,35 postotnih poena više nego u prethodnom istraživanju, provedenom mjesec dana ranije.

U dane kada se provodila najnovija anketa, glavni događaj u svim medijima bilo je uhićenje HDZ-ova župana koji je vozeći pijan prouzročio nesreću i zatim sve pokušao zataškati. Ali to, pokazuje HRejting, nije imalo nikakav utjecaj na HDZ-ovo biračko tijelo.

Drugo mjesto SDP koji uživa potporu od 15,8 posto, a treća je stranačka snaga platforma Možemo! s potporom od 9,8 posto. Želi li zadržati tu poziciju, njihovo će novo vodstvo morati dobro promisliti što i kako dalje. Jer Možemo! je jedina od opcija koje prelaze izborni prag u konstantnom padu (-0,95 %).

Koliko Možemo! pada, približno toliko Most (9,3 %) raste (+0,83 %), pa je razlika između trećeg i četvrtog samo pola posto.

Rejting, i to najviše, raste još jednoj desnoj političkoj opciji – Domovinskom pokretu (+1,33 %), pa je sada na 6,8 % potpore, a ujedno je i posljednji koji prelazi izborni prag.

Petpostotnom pragu se od preostalih stranaka iz ankete donekle približila samo stranka splitskoga gradonačelnika Puljka. Centar trenutačno raste (+0,38 %) i sada je na 3,4 %.