PLENKOVIĆ: 1. travnja stupit će na snagu novi paket mjera potpore građanima i gospodarstvu

Foto: Screenshot Youtube

Novi paket mjera potpore građanima i gospodarstvu bit će usvojen sredinom ožujka, a stupit će na snagu 1. travnja, najavio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća.

Podsjetio je da je Vlada politikom intervencionizma očuvala radna mjesta, 800 tisuća radnika u privatnom sektoru je dobilo plaće zahvaljujući intervenciji Vlade u COVID-u, a 130 poduzeća je ostalo na nogama, nisu išli u stečaj, objavila je Vlada RH.

“Rasteretili smo gospodarstvo poreza, davanja, doprinosa, smanjivali stopu PDV-a, regulirali cijenu struje, plina, naftnih derivata. Povećali socijalne transfere najugroženijima Vodili računa o umirovljenicima, poljoprivrednicima, ribarima, svima”, poručio je premijer, najavivši da će tako nastaviti i dalje.

Osvrnuo se na izdavanje državnih obveznica kazavši da je to bio odličan potez kojim se poslala poruka da se refinanciranje nekih dospjelih zaduženja države može financirati i izdavanjem državnih obveznica u kojima sudjeluju građani, a ne samo banke i institucionalni investitori.

“To je dobro i za aktiviranje tržišta kapitala i za slanje poruke povjerenja državi i javnim financijama”, naglasio je.

Plenković je podsjetio da je Vlada odgovornim upravljanjem javnih financijama, od 2016. godine, rapidno smanjivala javni dug.

“Izašli smo iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, iz deficita došli u proračunski suficit, izašli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, doveli Hrvatsku na investicijski kreditni rejting po sve tri agencije, ušli u bankovnu uniju, europski tečajni mehanizam 2 te u europodručje”, kazao je.

Istaknuo je da je Hrvatska ušla u krug 15 zemalja koje su istodobno članice NATO-a, EU, Schengena i europodručja.

“To su činjenice. i kad ste u tom društvu, onda vas svi gledaju na jedan respektabilan način. I zato je bitno sve ovo što radimo, uključivši i mjere”, zaključio je predsjednik Vlade.

U vezi s izjavama predsjednika Vrhovnog suda Dobronića, koji je kazao da se namjerno opstruira rad DORH-a, Plenković je rekao da o tome ne zna.

“To je neka smiješna teza. Ako je teza da u DORH-u nema sredstava, ima, pogledajte proračun”, rekao je te dodao da je riječ opet o izvrtanju činjenica.

Kazao je da su u HDZ-u zadovoljni posljednjom anketom rejtinga stranke te da je HDZ uvjerljiv i pozicioniran u obitelji europskih pučana među najsnažnije stranke te političke obitelji na europskoj razini.

Izjavio je da nije bilo riječi o kandidatima HDZ-a za izbore predsjednika države iduće godine, a da se nije razgovarali niti o tome hoće li on biti kandidat za premijera.