PREMIJERA U ZAGREBU: Vinarija Benvenuti lansirala Santu Elisabettu

PREMIJERA U ZAGREBU: Vinarija Benvenuti lansirala Santu Elisabettu
Foto: Press

Novo vino vinarije obitelji Benvenuti, Santa Elisabetta, premijerno je predstavljena javnosti u Zagrebu u društvu prominentnih sommeliera, vinskih trgovaca i brojnih medija.

Braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici istoimene proslavljene istarske vinarije, poznate po vinima od malvazije, terana i muškata predstavili su na vidikovcu Zagrebačkog nebodera, svoje novo, dosad najambicioznije, vino naziva Santa Elisabetta. Santa Elisabetta je vino od terana, sorte po kojoj je vinarija Benvenuti već prepoznata kao jedna od vodećih kada je u pitanju kvaliteta i sa kojom su do sada osvajali najveća svjetska priznanja poput Decanterove platinaste medalje. Međutim, želja obitelji Benvenuti je da se sa Santom Elisabettom ljestvica podigne na još veću razinu od dosadašnje i da se uspostave novi standardi kvalitete kad je ta sorta u pitanju.

PREMIJERA U ZAGREBU: Vinarija Benvenuti lansirala Santu Elisabettu
Foto: Press

Neslužbeno, to je vino dobitnik velike zlatne medalje Vinistre, koja 10. svibnja počinje u Poreču.

“Santa Elisabetta je plod dugogodišnje potrage za našim najvažnijim vinom, dobivenim selekcijom najboljeg grožđa terana s istoimenog položaja koji je već sam po sebi naš najznačajniji položaj za tu sortu. Zbog izloženosti suncu, nadmorske visine od 330 metara, visokog udjela lapora i vapnenca u tlu Sante Elisabette, teran nam tamo uvijek daje izvrsne rezultate i mi smo odlučili od tog grožđa napraviti zasebno vino. U osmom mjesecu smo zelenom berbom eliminirali više od pola uroda, gotovo 75 posto, kako bi preostalo grožđe preuzelo na sebe sve nutrijente i dalo najvišu moguću kvalitetu, potom smo ga ostavili nijansu duže na lozi od redovnog terana i onda smo ga nakon fermentacije i maceracije dozrijevali dugo, prvo u drvenim bačvama od francuskog hrasta u trajanju od dvije godine i potom u boci još godinu i pol, sve kako bi se postigla savršena ravnoteža”, kazao je Albert Benvenuti.

Finalni blend, to jest odabir vina od najboljih bačvi smo napravili komisijski zajedno sa šest vinskih stručnjaka koji dobro poznaju ukus tržišta i time smo prvobitnu selekciju još dodatno i značajno količinski smanjili, sve kako bi se što je moguće više približili savršenstvu.

Članovi komisije koja je s nama zajedno kreirala finalni blend su sommelieri Ivan Jug, Sandi Paris, Mario Meštrović, Filip Savić te gastro i vinski novinari Rene Bakalović i Saša Špiranec.” Izjavio je Nikola Benvenuti povodom predstavljanja Sante Elisabette javnosti.

Santa Elisabetta je proizvedena u limitiranoj količini od 1700 boca zapremnine 0,75 litara i 100 magnuma zapremnine od 1,5 litara. Godište proizvodnje vina je 2015. koja se pamti kao jedna od najboljih berbi za crna vina u bližoj povijesti Istre, a zbog čega i jest odabrana za premijernu ediciju Sante Elisabette. Ubuduće će se Santa Elisabetta proizvoditi isključivo u godištima s dobrim berbama, koje su u stanju isporučiti grožđe najviše kvalitete.

Na promociji su također premijerno predstavljeni Rose i Malvazija iz berbe 2018., kao i vino Caldierosso, blend četiri sorte, teran, merlot, nebbiolo i tempranillo. Caldierosso je zamišljeno kao pristupačnije vino za svakodnevne prilike koje isporučuje kvalitetu visoke klase. Malvazija i rose dolaze iz godišta koje istarski vinari doživljavaju jednim od boljih u posljednjem desetljeću, a u vinariji Benvenuti su iznimno zadovoljni ishodom u boci. Rose je dobiven od terana i sasvim je suh, s puno voćnosti i živog je, aperitivnog karaktera, a malvazija odiše svježinom i raskoši idealno dozrelog vina, punog je okusa na kojem se izmjenjuju mineralnost i voćnost i kao takva predstavlja idealnog pratitelja jelima od riba i morskih plodova.

M. Petković