Vina od davnina u petak i subotu u Laubi

Vina od davnina u petak i subotu u Laubi
Foto: M. Petković

Najbolje ocijenjeno vino na 2. Reviji vina hrvatskih autohtonih sorata, među 130 uzorka od 34 autohtone sorte vinove loze, je Pušipel prestige, izborna berba bobica 2015., vinogradarstva-podrumarstva Branimira Jakopića iz Železne Gore, kazala je u srijedu dopredsjednica ocjenjivačke komisije Nataša Puhelek Puština na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede.

Najavljujući Vina do davnina, koja će se u petak i subotu, 26. i 27. travnja, održati u Zagrebu (art muzej Lauba od 11 do 19 sati, uzlaz besplatan), pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek, kazao je mu je drago da su proizvođači autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali na tržištu upravo njih i njihova tradicionalna vina, te su se ove godine odazvali ocjenjivanju u većem broju nego na prvoj reviji.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Na reviji će se održati i brojni stručni paneli s temama od revitalizacije autohtonih sorata, plavca malog, skrivenog vinskog blaga do sljubljivanja tradicionalnih sireva i autohtonih vina.

Prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, kazao je da domaća znanost već 20 godina češlja hrvatske vinograde, kako bi pronašla autohtone sorte vinove loze, te ih danas imamo oko 130 jer neke nove dolaze, a neke i odlaze s te prestižne liste. Hrvatska tradicija vinogradarstva je duga čak 2500 godina, ali su brojne domaće autohtone sorte vinove loze bile neopravdano zapostavljene, u prvom redu zbog nove mode, koja se mijenja, u proizvodnji vina, kazao je prof. Maletić.

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regija središnja bregovita Hrvatska je Pušipel 2018, vinarije Preiner, Sveti Urban, šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regija Dalmacija je Malvasija dubrovačka 2018, Malvasija Karaman obrt iz Pridvorja.

Nadalje, šampion u kategoriji crvena vina-regija Dalmacija je Crljenak 2015, poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače (Rade Bobanović), šampion u kategoriji bijela vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner je Malvazija istarska 2018, OPG Marko Zgrablić, Sv. Petar u Šumi, a šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je teran 2016, OPG Dario Sirotić iz Buzeta.

M. Petković