VINARIJA VIVODA: Raznovrsnost i kvaliteta nagrađivanih vina iz Rovinja!

Vinarija  Vivoda
Foto: Marko Čolić

Davor Vivoda je treća generacija vinara čija se obitelj još po polovice prošlog stoljeća polako okreće vinogradarstvu i vinarstvu, kojemu se potpuno posvetila od 2004. godine, a danas zajedno sa suprugom Suzanom vrlo uspješno vodi vinariju koja je smještena gotovo u centru Rovinja.

Vinogradi su na samo dva kilometra udaljenosti od rubova Rovinja na područjima San Ciprijana, Kalkere i Turnine. Tlo je tipična istarska crvenica na maloj nadmorskoj visini od oko 20-30 metara nadmorske visine.

Vinarija  Vivoda
Foto: Marko Čolić

Imaju ukupno sa zadnjim zasađivanjem cabernet sauvignona u 2018. godini oko 15 hektara vinograda. Najveći dio, oko 70 % ,čini malvazija istarska i muškat bijeli, a od crnih sorti imaju merlot (na 2 hektara), teran i cabernet sauvignon.

Također u ponudi je i pjenušac Lucija, koji je nazvan po kćeri od malvazije zelenkasto žute boje, kristalne bistroće sa 11 % alkohola.

Najbolja malvazija među 7504 vina

Ukupna prosječna godišnja proizvodnja je oko 100 000 litara, od toga 35-40.000 ide u butelje. Sretna okolnost da im je podrum u središtu grada omogućava odličnu prodaju tijekom turističke sezone i poslije. Sa podrumom su veliki planovi na obnovi i izgradnji kušaonice za 40-50 posjetitelja, planovi su izrađeni a čeka se europska vinska omotnica.

Prijašnjih godina bilo je izvoza u SAD, Austriju i Norvešku a trajno izvoze u Srbiju i Crnu Goru. Vinarija je sviju prvu veliku međunarodnu nagradu zlato na Decanteru 2022. osvojila za Sv. Euphemiju 2018. Prošla 2023. bila je izuzetno uspješna: Decanter – zlato za perjanicu kuće i izvorni suvenir grada Rovinja Sv. Euphemija 2019 i srebro za svježu malvaziju 2022.

Iste godine na Concours de Mondial u Poreču u konkurenciji 7504 vina iz svijeta, hrvatskih 220 od toga 150 iz Istre dobili su zlato za svježu malvaziju iz 2022.!

Vinarija  Vivoda
Foto: Marko Čolić

Od 2005. Vivodina malvazija ima oznaku IQ (Istrian quality). Prepoznatljiva vina Vivode, što smo konstatirali i u radionici, Davor radi uz stručne savjete enologa i ravnatelja Veleučilišta Rijeka-Poljoprivredni odjel u Poreču Marija Stavera.

Na predstavljanju u Češkom domu u Zagrebu pod nazivom “Vrijeme je ZA…” koje je sommelierski vodio Darko Lugarić kušali smo čak devet vina: Malvazija 2023.

Malvazija 2022, Malvazija Sv. Euphemia 2019 , Rose teran 2022, Merlot 2022, Cabernet sauvignon 2021, Teran 2019, Merlot San Ciprian 2018 i Muškat bijeli 2022.

Malvazija 2022 13,5 % alkohola i 5,2 g/l kiseline je svježe, mekano, mineralno vino u dobroj kondiciji. Mirisi herbalnog karaktera sa primjesom voćnosti: bagrem, bazga, trava, bijelo cvijeće, zelena jabuka, grejp, lješnjak…

Zlatnožute je boje dosta zrelije od prve mlade iz 2023. koju smo probali na početku. Vivoda naglašava da želi zadržati stilistiku u svojim svježim malvazijama. 2022. je bila sušnija godina od 2023. zato je u ovoj malvaziji naglašenija herbalnost, manje voćnost.

Gradski suvenir Rovinja

Malvazija Sv. Euphemia 2019 14,5 % alkohola i 5,9 g/l kiseline je višestruko nagrađivano vino kao i ona iz godine ranije. Maceracija je bila od 35-40 dana u inoxu a zatim je odležalo 18 mjeseci u bačvama od 1500 i 225 litara od slavonskog hrasta.

Nakon punjenja još odležava u boci prije izlaska na tržište.

Vino je gusto, lijepo strukturirano izrazito intezivnog mirisa po suhom voću, cvijeću. U ustima osjeća se punina tijela, svježe, mineralno, meko,voćno. Alkohol je visok ali dobro uklopljen kao i tanini.

Vino je i nakon pet godina još uvijek svježe sa odličnom kiselinom koja će mu dati trajnost Grožđe je brano u starijim najboljim dijelovima vinograda.

Vivoda je ovdje kupažirao vina iz različitih bačava i napravio izvrstan proizvod, što su dva puta prepoznali na Decanteru 2022. i 2023.

Gastronomska preporuka Lugarića je steak od boškarina, pire od graška i tikvice. Također stekovi tune ili sabljarke a dobro bi se uklopio i žgvacet sa pljukancima Vino je rađeno po narudžbi grada Rovinja i danas ima status izvornog suvenira grada.

Ovo vino je najskuplje u vinariji i košta 14 eura MPC.

Cabernet sauvignon 2021 13,6 i 6,2 g/l kiseline je još mlado vino iz novog vinograda posađenog 2018. sa 4000 trsova. Namjera vinara je bila kupažiranje sa merlotom , međutim jasno je da će mu ova sorta i samostalno dati odlično vino.

Macerirano je od 10-12 dana a fokus je u igri između drva i voćnosti, ovdje dobro posloženo. U drvetu, kombinacija tonoa 500 plus 225 litara, je bilo 12 mjeseci.

Sadnja ove sorte bila je odlična odluka po riječima vinara na prijedlog supruge Suzane. MPC 11 eura.

Merlot, teran i muškat bijeli

Probali smo još dva merlota i jedan teran, sve korektna dobro odrađena vina a završno ću opisati pretposljednje i posljednje vino vino Merlot San Ciprian 2018 14,5 % alkohola i 5,6 g/l koje je dobilo ime po položaju u blizini crkvice sv. Ciprijana.

Maceracija je bila dva tjedna i ponovno su kombinirane bačve od 500 i 225 litara a ovdje se osjeti drvo. Vino je bistro, granatno crvene boje, intezivnog mirisa, džemasto…punog je tijela i karakterno,osjeti se voće i tanini, ima blagu gorčinu u after tasteu.

Kao i prethodna, i ovo vino ima lijepu kiselinu 5,5 a sada je u šestoj godini. Svakako, robusno vino uz koje ide jednako jaka hrana.

Muškat bijeli 2022 12,6 % alkohola i 5,7 g/l kiseline je osjetljiva sorta koju se u vinogradu mora jako paziti. Najčešće ga napadaju pepelnica i trulež… Takva je bila 2023. godina ali na njihovoj mikrolokaciji po riječima vinara prošli su dobro.

Maceracija je trajala 6-7 sati i onda je utočeno u rostfraj. Vino je poluslatko, ostatak šećera 21 gram, nježne je svijetlo zlatnožute boje. Osjeti se breskva, žuto voće općenito a kako kaže vinar treba znati i moći tu nježnu bobicu pretočiti u čašu. Njima je uspjelo.

Bračni par Vivoda nam je pokazao da njihova vina imaju potencijala, prepoznatih vrijednosti od struke na natjecanjima i ono najvažnije da najveću količinu mogu prodati na vlastitom pragu po pristojnim cijenama.

Uskoro, kad izgrade i kušaonicu bit će to reprezentativan prostor na adresi Cademia 2 Rovinj.