POSTAVLJEN SPOMENIK Nikoli Šubiću Zrinskom, svečano otkrivanje u petak točno u podne [FOTO]

Spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom
Foto: ZG express

Na trgu koji nosi njegovo ime danas je postavljen spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom, i to čak 150 godina nakon prve službene inicijative da se to učini.

Spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom
Foto: ZG express

Zajedno s radnicima, na postavljanju spomenika radio je i njegov autor, akademski kipar Vladimir Herljević.

Podsjetimo, još daleke 1879. godine tadašnje Gradsko poglavarstvo donijelo je odluku da se na Zrinjevcu podigne spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom, formiran je i Odbor za izgradnju, ali spomenik nije podignut.

Tek unazad nekoliko godina inicijativa je ponovo okrenuta, ali se izgubila u dopisivanju i pregovaranju u trokutu Gradsko poglavarstvo – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Ministarstvo kulture, da bi se cijela stvar pomaknula s mrtve točke tek o 450. godišnjici Sigetske bitke.

Naime, u siječnju prošle godine Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je uputila molbu gradonačelniku Milanu Bandiću povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke da pokrene postupak za podizanje spomen-obilježja Nikoli Šubiću Zrinskom u Zagrebu, na Trgu Nikole Zrinskog ispred zgrade HAZU.

Prijedlog je prihvaćen, pa je, uz nešto neizbježnih peripetija, sada napokon došlo do realizacije ideje stare stoljeće i pol.

Spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom
Foto: ZG express
Spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom
Foto: ZG express