U parku Bundek otkriven spomenik Mahatmi Gandhiju

U parku Bundek otkriven spomenik Mahatmi Gandhiju
Foto: Zagreb.hr

Bistu Mahatme Gandhija svečano su u Parku Bundek otkrili indijski veleposlanik Arindam Bagchi, hrvatski premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić.

Mahatma Gandhi rođen je na današnji dan prije 150 godina. Njegova bista u Zagrebu otkrivena je tim povodom, te se uklapa u brojne aktivnosti diljem svijeta koje se odvijaju u čast tog istaknutog humanista, političara, socijalnog aktivista i vođe pokreta za neovisnost Indije.

Brončani rad nagrađivanog indijskog kipara Ram Vanaji Sutar i postament dar su Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj koje će financirati i samo postavljanje Spomenika, a sredstva za uređenje okoliša planirana su u Proračunu Grada Zagreba u 2019.

Gradonačelnik Bandić naglasio je kako su Gandhijeve ideje bile svevremenske. “Nesebične ideje i predan rad u postizanju pravednosti te žrtva koju je podnio za ideale dovoljno govore same za sebe. Njegov život, poruke i djela, a najviše služenje svome narodu, mogu nam svima poslužiti kao sjajan primjer”, rekao je Bandić.

Također je poželio da spomenik Mahatme Gandhija potakne Zagrepčane na još više ljubavi, mudrosti, razboritosti, otvorenosti i osjećaja za istinske vrijednosti. 

“Mahatma je učinio danas da ovdje dođu mnogi veleposlanici, čak vidim prijatelja Kohorsta i prijatelja Azimova, veleposlanike SAD-a i Ruske Federacije”, dodao je Bandić.
 
Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo otkrivanjem Ghandijeve biste u Zagrebu na 150. obljetnicu njegova rođenja. “Njegov rođendan Ujedinjeni su narodi proglasili Međunarodnim danom nenasilja i upravo je tu poruku nenasilja, rješavanja problema pa i otpora mirnim putem, Gandhi kao univerzalnu poruku svog autoriteta i svoje uloge političara i velikoga državnika distribuirao za vječnost i za cijeli svijet”, kazao je Plenković.

Dodao je da je Gandhi svojim načinom života, moralnim autoritetom, skromnošću, asketizmom i osobnim primjerom pomogao svojoj velikoj zemlji i svom velikom narodu da stekne svoju neovisnost. 

Veleposlanik Arindam Bagchi istaknuo je kako smatra prikladnim da ispod ove biste, prve Gandhijeve u Hrvatskoj, stoji njegova poruka: “Nema puta ka miru, mir je put”.

Nadamo se da će otkrivanje ove biste omogućiti novom naraštaju stanovnika Hrvatske da doznaju nešto o trajnoj poruci koju je Gandhi poslao svijetu i koja je i danas jednako važna. Nadamo se i da će ova bista postati važno i zanimljivo mjesto kako stanovnicima Zagreba, tako i turistima, poručio je Arindam Bagchi.

Zahvalio je premijeru Plenkoviću i gradonačelniku Bandiću na dolasku, jer to “simbolizira ljubav i naklonost koju Hrvatska gaji prema Gandhiju”.

Podsjetio je da je indijski predsjednik tijekom posjeta u ožujku ove godine najavio da će darovati bistu Mahatme Gandhija. Bagchi je istaknuo kako mu je iznimno drago što su mogli tako brzo ispuniti njegovo obećanje i “pronaći Gandhiju vječni dom u ovom lijepom parku Bundeku u Zagrebu”.