Porazni rezultati: Holding lani napravio gubitak od 359 milijuna kuna

Zagrebački holding lani je zabilježio gubitak od 359 milijuna kuna, što je za 126 milijuna manje nego u 2011., ponajprije zahvaljujući povećanju cijena usluga Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkog električnog tramvaja.

zet-tramvaj-630

To su brojke iz godišnjeg izvješća o poslovanju Holdinga u 2012. o kojemu će raspravljati gradski zastupnici na izvanrednoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine 30. kolovoza, kada će glavna tema biti dosadašnje poslovanje, ali i nove mjere restrukturiranja.

Te mjere, kako je najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, neće ići na uštrb građana već će se razmotriti mogućnost snižavanja nekih od Holdingovih komunalnih usluga, pa bi se i ta odluka mogla naći na dnevnom redu sjednice.

Predsjednik skupštinskog Odbora za komunalno gospodarstvo Vladimir Ferdelji danas je ustvrdio kako Holding nužno treba restrukturirati jer centralno upravljanje ne mogu imati i tvrtke čiji je cilj profit i one kojima je cilj pružiti dobre i povoljne komunalne usluge građanima.

“Holding treba restrukturirati u koracima – ne idu prvo otkazi”, kazao je Ferdelji za Hinu i dodao kako će na skupštinskoj sjednici zastupnici saznati detalje o tome, pa i o troškovima Direkcije, gdje je bilo 214 zaposlenih.

“Smatram da je nova Uprava Holdinga sposobna to napraviti i da će dobiti podršku Skupštine za sve što napravi racionalno. Nećemo dozvoliti da se nešto stavlja pod tepih jer se jedino tako može doći do situacije da Holding i Grad mogu normalno funkcionirati”, izjavio je Ferdelji.

U cilju stabilizacije Holdinga, čije su dugoročne obveze prošle godine iznosile 6,7 milijardi kuna, dok su kratkoročne bile tri milijarde, na sjednici Odbora za komunalno gospodarstvo podržan je zaključak po kojem će Grad Zagreb prihvatiti od Holdinga pravo prvokupa zemljišta bivšeg TŽV-a Gredelj i Zagrepčanke.

Zemljište Gredelja od 13.625 četvornih metara Grad kupuje od Holdinga za 82 milijuna eura (ranije ga je prodao Holdingu za 86 milijuna) u 120 jednakih mjesečnih rata, dok će zemljište Zagrepčanke od 100.625 četvornih metara vratiti u posjed Grada za 43 milijuna eura, također u 120 rata.

Ti gradski projekti dobit će na vrijednosti tek kad se u Gradskoj upravi donese plan što s njima, smatraju zastupnici.

Na današnjoj sjednici prihvaćeni su gradski projekt u Ilici 212-214, gdje će u poslovno-stambenom kompleksu od 17 katova biti i javni sadržaji poput wellnessa i bazena, dječjeg centra, biblioteke i čitaonice te prostora za rad vijeća gradske četvrti Črnomerec, a razmatra se i mogućnost privremenog smještaja Teatra Exit.