Mirko Kovač pokopan u Rovinju

Na starom dijelu rovinjskog gradskog groblja Laste danas je pokopan Mirko Kovač, jedan od najvećih suvremenih književnika ovih prostora, koji je preminuo u ponedjeljak u Zagrebu u 75-oj godini života.

mirko-kovac-pokop-630

Od Kovača, koji je zadnje 22 godine živio u Rovinju, dirljivo se oprostio njegov najbolji prijatelj, književnik Filip David, pročitavši mu svoje posljednje pismo, za koje zna da na njega neće dobiti odgovor. “Često smo govorili da su pisci posljednji dinosauri koji vjeruju u iscjeliteljsku moć riječi. Ipak, to nam je jedino ostalo u ludnici koja je pratila naše živote. Između nas je sada ostao samo monolog, a s tobom odlazi posljednji pisac potonule Jugoslavije”, poručio je svom prijatelju Filip David.

Jednako emocionalno od Kovača se oprostio Seid Serdarević, vlasnik izdavačke kuće Fraktura, koja je prvo izdala njegova sabrana djela, a potom i nove književne uratke, rekavši da mu je Mirko Kovač bio drugi otac. U ime feralovaca posljednji pozdrav piscu uputio je Predrag Lucić, koji je rekao da je Mirko Kovač jasnim riječima otpora bio feral prije Ferala.

Na sporovod Mirka Kovača došlo je mnoštvo književnika iz regije, potom režiseri Rajko Grlić, Veljko Bulajić i Lordan Zafranović, kojemu je Kovač napisao scenarije za filmove “Pad Italije” i “Okupacija u 24 slike”, a iz Zagreba su došli i Antun Vujić te Vlaho Bogišić.

Prije pogreba održan je komemorativni skup u Multimedijalnom centru, na kojem se Milan Rakovac, prisjećajući se brojnih susreta, od Kovača oprostio stihovima njemu najdražeg pjesnika Tina Ujevića. “U inat sekretarima i novim žvercima bio si predvodnik naše spisateljske generacije. S jedne užarene tromeđe došao si na drugu, naš zavičaj, u kojemu si pronašao svoj konačan mir”, poručio je svom prijatelju Rakovac.

Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović je rekao da s Mirkom Kovačem odlazi još jedan iz epohalne književne četvorke, koju su uz njega činili Danilo Kiš, Borislav Pekić i Filip David. Mićunović je podsjetio da je Kovač uvijek govorio da ima dvije domovine – Crnu Goru i Hrvatsku, u kojoj je našao utočište i vječni dom.

U ime Ministarstva kulture od Kovača se oprostio pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević. Govoreći o njegovom radu rekao je da je Kovač, pišući o prostorima nemirnog Balkana, na kojem se brzo mijenjaju zastave i vladari, bio izuzetan i nedostižan, o čemu će svjedočiti njegova proza i filmovi.

Prisjetivši se čestih susreta, Boris Biletić, predsjednik istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, kazao je da je Mirko Kovač bio u isto vrijeme uljudan i duhovit, erudit i pisac velikog stila i tema, uspješan u različitim žanrovima. “Istra i Hrvatska, napose Rovinj, mogu biti ponosni što je nakon Antuna Šoljana još jedan veliki pisac ovdje našao sredinu koja inspirira”, zaključio je Biletić.

Izvor: Glas Istre