PONOVO MORA NA POPRAVNI: Ministarstvo graditeljstva opet odbilo dati suglasnost izmjenama GUP-a

Hipodrom - Zagrebački ‘Manhattan’
Foto: Pixabay i Google Maps

Izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja!

Ministarstvo smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i doraditi, doznaje se u petak u Ministarstvu, objavio je HRT.

“Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti. Iako je nakon provedene ponovne javne rasprave o GUP-u zaprimljen dorađen elaborat, treba ga doraditi”, stoji u odluci Ministarstva.

To je već drugi put da je Ministarstvo graditeljstva odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

Oko izmjena GUP-a Grada Zagreba posljednjih se mjeseci ne prestaje dizati prašina. Dogodilo se gotovo nemoguće – protiv izmjena Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba ujedinili su se gotovo svi – udruge građana, struka, oporba. Tvrde, njima bi se omogućila devastacija vrijednog prostora Hipodroma i Velesajma.

Podsjetimo, izglasavanje izmjena GUP-a koje bi omogućile, među ostalim, gradnju “Zagrebačkog Manhattana” početkom srpnja zaustavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja jer izmjene nisu bile usklađene s Prostornim planom.

Stoga su izmjene GUP-a poslane na ponovljenu javnu raspravu koja je trajala od 31. srpnja do 14. kolovoza. U tom je razdoblju stiglo više desetaka tisuća primjedbi na prijedlog GUP-a. Grad je u 45 dana obradio više od 10 tisuća podnesaka i prihvatio 17 posto primjedbi.

Dok se čeka odgovor Ministarstva graditeljstva na dopune GUP-a, 6 vijeća gradskih četvrti o njemu su dala negativno mišljenje, 8 ih je suzdržano, a samo su 3 GUP-u dala zeleno svjetlo.

Najsporniji je projekt “Zagrebački Manhattan” zbog kojeg se prostor Hipodroma i Zagrebačkog velesajma prenamjenjuje u prostor mješovite namjene.

Arhitekti upozoravaju: planovi za taj projekt nestručni su i na rubu zakona. No Milan Bandić ne odustaje, nakon izmjena GUP će uskoro ponovno staviti pred vijećnike, podsjeća HRT.