POLICIJA SAVJETUJE: Ažurirajte lozinke, a na ucjenjivačke poruke koje stignu e-mailom nemojte odgovarati

Foto: Pixabay

Budući da je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju, policija je objavila što treba učiniti u takvim situacijama.

Ucjenjivači u svojim porukama tvrde da su na računala ili mobilne telefone građana instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te od njih traže iznos od 950 EUR u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Policija upozorava da na te tvrdnje ne treba nasjedati.

“Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke”, stoji u objavi Policijske uprave zagrebačke.