Zbog jednog SMS-a ostao bez 900 eura! Policija objavila detalje, ali i upozorenje građanima

POLICIJA UPOZORAVA: Ako dobijete ovakvu poruku, odmah je obrišite! Iza nje se krije vrlo opasna prevara!
Foto: Pixabay

Na području Policijske uprave splitsko-dalmatinska zabilježen je novi slučaj prijevare putem SMS-a. Pod krinkom plaćanja troškova poštarine od nekoliko eura ili centi za dostavu paketa prevaranti traže da upišete svoje podatke s kartice.

“Jučer je zaprimljena kaznena prijava oštećenog muškarca koji je na mobitel zaprimio obavijest putem SMS poruke da mu je pristigao paket, no da preko zaprimljene poveznice internetskog preglednika uplati dodatne troškove dostave kako bi se pošiljka mogla isporučiti. Preglednik ga je preusmjerio na lažnu stranicu društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unio je podatke sa svoje bankovne kartice i ubrzo nakon toga utvrdio da je s njegovog računa skinut iznos od gotovo 900 eura”, objavila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Provodi se kriminalističko istraživanje u vezi kaznenog djela “računalne prijevare”.

U vezi s ovim slučajem policija je uputila upozorenje u kojemu stoji: “Upozoravamo građane da budu oprezni ukoliko zaprime ovakve SMS poruke, koje sadržavaju poveznicu na druge internet strance, a u kojima se pod krinkom plaćanja troškova poštarine od nekoliko eura ili centi za dostavu paketa traži da upišu svoje podatke s kartice. Preporučamo građanima da ne daju tražene podatke, pogotovo ne podatke s poleđine svojih debitnih i kreditnih kartica te da zaprimljene lažne SMS poruke obrišu, a poveznice u njima ne otvaraju!”