PRIGORSKI BREGI: Vincekovo u kuriji Omilje, novoj turističkoj destinaciji Svetog Ivana Zeline [FOTO]

PRIGORSKI BREGI: Vincekovo u kuriji Omilje, novoj turističkoj destinaciji Svetog Ivana Zeline
Foto: Zagrebačka županija

Kaže stara, narodna izreka: “Kad’ na Vincekovo sunce sije dobroga se vina pije”. A prigorski bregi, 22. siječnja, dana kada se slavi blagdan sv. Vinka, prvi ‘zapovjedani’ vinogradarski blagdan kroz godinu, bili su obasjani suncem!

Običaj je, duboko ukorijenjen u našemu kraju, da se na Vincekovo pohodi vinograd i oreže prvi trs. U svome vinogradu, u Drenovi, orezao ga je Anđelko Pisačić, poduzetnik, vinogradar, čovjek koji je obnovio kuriju Omilje, blizu koje je Turistička zajednica Svetoga Ivana Zeline i organizirala ovogodišnje Vincekovo.

PRIGORSKI BREGI: Vincekovo u kuriji Omilje, novoj turističkoj destinaciji Svetog Ivana Zeline
Foto: Zagrebačka županija

O trs Pisačićeva vinograda, prema drevnome obredu, ovješene su kobasice i špek i zaliven je vinom, kako bi rodnost vinograda bila što bolja.

Obitelj Pisačić generacijski uzgaja lozu. U vinogradima, koji su im ostavljeni u nasljeđe, imaju oko 12.000 trsova – žutoga muškata, zelenoga silvanca, rajnskoga rizlinga, chardonnaya i merlota. Dio grožđa prodaju, a dio prerade u vino, koje se proda kroz ugostiteljske objekte. Od sada će biti i u ponudi kurije Omilje, nove turističke destinacije Svetoga Ivana Zeline. Sagrađena 1822., do prije desetak godina bila je zapuštena i obrasla šikarom. Danas su u njoj uređene tri dvorane, s oko 150 mjesta, sobe, izložbeni prostor…

PRIGORSKI BREGI: Vincekovo u kuriji Omilje, novoj turističkoj destinaciji Svetog Ivana Zeline
Foto: Zagrebačka županija

“Lijepo je čuti da se u ovome objektu, nakon godina njegove zapuštenosti, ponovno čuje ljudski glas. Uređenje kurije trajalo je deset godina, od čega su nam četiri trebale za ishođenje potrebne dokumentacije. Sve smo financirali vlastitim novcem i nismo se vodili brzim povratom investicije”, govori Pisačić, dodajući da će se prostor kurije koristiti za organizaciju raznih evenata i team buildinga.

U vrijeme kada je sagrađena, kurija je bila rezidencijalni objekt, potom je prenamijenjena u školu (nastava se u njoj odvijala do 1974.), a 2009. postaje vlasništvo obitelji Pisačić. Ovogodišnja proslava Vincekova bila je i povod za svečano otvorenje preuređene kurije, u kojoj su, podsjetio je ravnatelj zelinskoga Muzeja Mladen Houška, rođeni slikarica Anka Krizmanić i jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća Vjenceslav Richter.

“Sastajali su se u njoj i Ilirci, a u vrijeme prosvjetiteljstva bila je temelj obrazovanja mnogih generacija. Bila je puna života, mnogi koji su kroz nju prošli ostavili su trajni pečat u povijesti i kulturi hrvatskoga naroda”, rekao je Houška.

PRIGORSKI BREGI: Vincekovo u kuriji Omilje, novoj turističkoj destinaciji Svetog Ivana Zeline
Foto: Zagrebačka županija

Svečanosti otvorenja preuređene kurije i obilježavanju početka nove vinogradarske godine u ime Zagrebačke županije prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak. Sudjelujući u obredu orezivanja vinograda, rekla je da je to lijepi običaj kojega i ubuduće treba njegovati.

“‘Vinska’ smo županija, s prepoznatljivim vinskim cestama i brendiranim, robnim markama vina. Želimo da naša županija, osim u vinskom, bude prepoznatljiva i u turističkom smislu. O vinarima vodimo iznimnu brigu, a konkretan primjer pomoći ovome gospodarstvu je sufinanciranje gradnje pristupne ceste kuriji Omilje”, rekla je zamjenica, dodavši da će ove godine, kroz Upravni odjel za poljoprivredu Zagrebačke županije, biti raspisani natječaji u vrijednosti od 14,6 milijuna kuna kojima se želi doprinijeti još boljoj i konkurentnijoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Vinograd obitelji Pisačić, u sklopu obreda njegova simbolična orezivanja, blagoslovio je vlč. Mladen Sinković, a obred su pjesmom popratili članovi HKUD-a Petar Zrinski iz Vrbovca.