Ako dobijete ovakav e-mail, budite oprezni! Vjerojatno je u pitanju prijevara!

Foto: Freepik

Financijski inspektorat Ministarstva financija upozorava na sve učestalije phishing poruke koje na prvi pogled izgledaju kako poruke te institucije.

“U posljednje vrijeme sve češće bilježimo prijave poruka elektronske pošte u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao Ministarstvo financija – Financijski inspektorat i upozorava primatelja na navodno “pranje novca” preko off-shore računa, te traži dostavu podataka o korisnikovim računima otvorenim u hrvatskim bankama uključujući i sigurnosno osjetljive podatke, a u protivnom prijeti blokadom tih računa”, stoji u objavi Financijskog inspektorata.

Različite adrese s kojih stižu lažni mailovi slične su stvarnima ili aludiraju na Ministarstvo financija – Financijski inspektorat pa osoba koja primi takvu poruku treba istoj pristupiti s posebnim oprezom. Također, mailovi mogu sadržavati i QR kodove koje primatelj nikako ne bi trebao skenirati.

Lažni mailovi su često gramatički netočni ili imaju neuobičajen izričaj pa i to može biti dodatni poziv na oprez.

“Podsjećamo, u redovitoj komunikaciji sa strankama (uglavnom pravnim osobama) Financijski inspektorat koristi isključivo adrese elektronske pošte sa službenom ekstenzijom Ministarstva financija (@mfin.hr) ili pravnih osoba s javnim ovlastima (@fina.hr).
Napominjemo da Financijski inspektorat nikada neće od korisnika tražiti identifikacijske podatke za pristup njihovim računima (PIN-ovi, kontrolni brojevi, brojevi platnih kartica i sl.)”, ističe se u priopćenju.

Phishing (mrežna krađa identiteta) je kriminalna aktivnost kojom se zlonamjerni korisnici služe kako bi zavarali primatelja poruke i naveli ga na dijeljenje osobnih, najčešće financijskih i sigurnosnih podataka i na taj način ostvarili nezakonitu financijsku korist.