Počinje Mjesec kreativnih i kulturnih industrija (MiKKI), evo što donosi

MiKKI

S ciljem boljeg razumijevanja uloge kreativnosti i kulture kao pokretačke snage razvoja društva i države, od 16. svibnja do 21. lipnja u Zagrebu će se održati Mjesec kreativnih i kulturnih industrija (MiKKI), kazala je Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija (HKKKKI) na predstavljanju programa u Oris kući arhitekture.

Dodala je da unatoč tome što kulturne industrije stvaraju nove i dodane vrijednosti za hrvatsko gospodarstvo te jačaju konkurentnost hrvatskog društva, kulture i gospodarstva, važnost sektora još nije dovoljno priznata.

Kreativne industrije pomiču granice i država to mora vidjeti. Borimo se da svi sektori imaju jaku tržišnu vrijednost i da ih se kroz institucije sagledava kao nešto što treba njegovati i vrednovati.

Nikolić Popović ističe da kreativci žele da javnosti počne artikulirati što su kreativne industrije, da ih se predstavi na najbolji način te objasni zašto su one danas toliko važne. Naime, iako zvuči grozno, znanstvenici kažu kako će u budućnosti opstati jedino kreativna zanimanja jer će sve ostalo preuzeti strojevi.

Mjesec kreativnih i kulturnih industrija obuhvatiti će 25 događanja iz dvanaest sektora kulturnih i kreativnih industrija, od arhitekture, vizualnih i audiovizualnih umjetnosti, dizajna preko glazbe, primijenjenih i izvedbenih umjetnosti, do medija, oglašavanja i tržišnog komuniciranja, nakladništva, računalnih igara i novih medija.

Na 30 gradskih lokacija, uz prepoznatljiv vizualni logo, održat će se 40-ak radionica i predavanja kojima se nastoji potaknuti kreativnost u poduzetništvu i inovacijama, educiranje o autorskim pravima i jedinstvenom digitalnom tržištu te poimanju kulture kao turističkog proizvoda. Od kulturnih događanja tu su Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, Međunarodni ulični festival Cest is d’best, Elle Fashion Film Festival, Međunarodni festival dizajna Dan D, Zagreb Book Festival, Tjedan suvremenog plesa, niz izložbi, kazališnih predstava …

HDS ZAMP donosi kulturno-glazbeni program TUP! – Tekstopisci u poeziji te dan otvorenih vrata, a Hrvatska glazbena unija će obilježiti Svjetski dan glazbe, 21. lipnja na Tomislavovom trgu.

Osim isticanja značaja sektora za razvoj gospodarstva i društva, želja je organizatora da manifestacija postane tradicionalno događanje koje će Hrvatskoj i Zagrebu osigurati važno mjesto na karti Europe u području kreativnog i kulturnog proizvoda.

U okviru Mjeseca održat će se 2. hrvatski summit kulturnih i kreativnih industrija, Komunikacijski foto punktovi, Dani novih ideja, Projekt povezivanja kulturnih i kreativnih industrija i gospodarstva, Godišnji sastanak EEN mreže sektorskog vijeća kreativnih i kulturnih industrija te glazbena zbivanja na Trgu Europe.

S obzirom da se želi upozoriti na značaj umjetničkog obrazovanja na projektu su okupljene sve zagrebačke umjetničke akademije, te Tekstilno-tehnološki fakultet i Grafički fakultet.

Kao jedno od prvih događanja najavljeno je, za 16. svibnja, predavanje Daniele A. Jelinčić o kreativnosti, koje će pružiti znanstvenu podlogu procesa kreativnosti i upozoriti na to da ona često nastaje izvan znanstveno objašnjivog diskursa.

Hrvatski summit kreativnih i kulturnih industrija ove se godine održava na temu “Autor u fokusu” i na njemu će sudjelovati niz domaćih predavača, panelista i poduzetnika, na panel diskusiji “Kreativnost u poduzetništvu” uspješni gospodarstvenici iznijet će svoju viziju budućnosti kreativnosti u gospodarstvu, a konferencija Razvojne agencije Zagreb – Zagreb Forum 2016. tematizira kreativne gradove i urbanu budućnost Europe. (M. Petković)

Foto: Press