Počinje 70. Mostra, otvara je film “Gravity” Alfonsa Cuarona

Film meksičkog redatelja Alfonsa Cuarona “Gravity” s Georgeom Clooneyjem i Sandrom Bullock u glavnim ulogama otvorit će danas 70. venecijansku Mostru, jedan od najstarijih filmskih festivala na svijetu.

gravity-630

U službenom programu Mostre od 28. kolovoza do 7. rujna bit će prikazani filmovi 33 nacionalne kinematografije, a direktor festivala Alberto Barbera najavio je program koji nastoji opravdati postojanje filmskih festivala u vremenu brzih promjena u svijetu filmske industrije.

“Sastavljajući ovogodišnji program, nastojali smo imati na umu sve izraženije fragmentiranje i šizofreniju koja pogađa svijet pokretnih slika, obilježen eksploatacijom novih potencijala koje nudi digitalna tehnologija i sklonost eksperimentiranju s novim platformama distribucije i promidžbe”.

Sedamdeseta Mostra bit će obilježena na maštovit način, zahvaljujući sudjelovanju 70 filmaša iz čitavog svijeta koji su se odazvali na poziv organizatora da snime mikro-film u trajanju od 60 do 90 sekundi čije će se projekcije prikazivati za čitavo vrijeme trajanja festivala.

Njih je moguće pogledati i online na posebnoj mrežnoj stranici Bijenala, gdje će se u kontinuiranom streamingu prikazivati i 40 isječaka restauriranih starih filmskih žurnala.

Četiri festivalske programske cjeline – “Venezia 70”, “Izvan konkurencije”, “Horizonti” i “Venecija – klasici” – donose uratke već etabliranih filmaša, ali i redatelja debitanata, a obuhvaćaju i tzv. žanrovske filmove, dokumentarce – od kojih su dva prvi puta u povijesti uvrštena u službenu konkurenciju festivala, te restaurirane i kratke filmove, kroz koje se simbolično isprepliću prošlost i budućnost filmske industrije.

Cuaronov znanstveno-fantastični film “Gravity” bit će prikazan u 3-D tehnici u povijesnom Palazzo del Cinema na Lungomareu Marconi na Lidu nakon svečanog otvorenja Mostre.

Triler u kojemu Sanda Bullock i George Clooney glume astronaute u rutinskoj misiji, koji se nakon uništenja letjelice nađu odsječeni od svijeta, prikazuje se u programu izvan službene konkurencije. U tom će programu biti prikazana ukupno 22 ostvarenja redatelja koji su već stekli ugled u ranijim izdanjima festivala.

Izvan konkurencije bit će prikazan i novi film prošlogodišnjeg pobjednika Venecije Južnokoreanca Kim Ki-duka, kontroverzni “Moebius”, destruktivna obiteljska drama koja propituje temelje ljudske seksualnosti; suvremeni noir film “The Canyons” Paula Schradera s Lindsay Lohan, Jamesom Deenom i Gusom Van Santom o opasnostima seksualne opsesije i ambicije.

Film “Che strano chiamarsi Federico – Scola racconta Fellini” redatelja Ettorea Scole snimljen u povodu 20. obljetnice smrti velikog Federica Fellinija, te među ostalima dokumentarci “Amstrong Lie” Alexa Gibneyja, “At Berkeley” Fredericka Wisemana i “Summer 82 When Zappa Came to Sicily” Salva Cuccie.

Komentari