‘The Spectator’: Ratovi i etnički sukobi na Balkanu još nisu završeni

Prem pisanju najstarijeg britanskog magazina The Spectator ratovi i etnički sukobi na Balkanu još nisu završeni jer su, navodno, društva u tom djelu Europe zbog ratova ’90-tih godina duboko podijeljena po etničkim linijama, prenosi agencije Anadolija.

spectator-630

U autorskom tekstu britanskog putopisca Matthewa Parrisa navodi se da “na Balkanu još ništa nije gotovo”.

“Prošlog tjedna sam se vratio s putovanja po Balkanu, gdje sam proputovao cijelu Srbiju, čak posjetio i mnoga sela u Albaniji, prošao kroz Crnu Goru prema Jadranu, bio u Hrvatskoj, itd. I vidio sam dobro kako tamo stvari stoje i u kojem smjeru ide regija. Moje ocjena je da na Balkanu još nije sve gotovo. Tamo još nisu riješeni svi problemi”, smatra Parris.

Objašnjava da je u razgovoru sa Srbima u Srbiji shvatio da oni baš i ne vole Engleze zbog bliskosti s Amerikom i zbog NATO napada iz ’90-tih.

“Sve to je nekada bio teritorij Jugoslavije. Dok sam jednom prilikom sjedio u kavani, počeo sam ćaskati s tamošnjim ljudima. Grupa mladih Srba odmah su mi rekli da mrze Engleze, Tonyja Blaira, ali i kraljicu Elizabetu. S njima sam se donekle i složio u vezi ovo dvoje, pa smo onda prešli na normalniji razgovor”, piše ovaj Britanac i dodaje da većina Srba tvrdi da Srbija i Crna Gora nikada nisu trebali biti razdvojeni u vidu dvije države, napominjući da su oni “jedan narod”.

“Mnogi Srbi misle da se Srbija i Crna Gora nisu trebali razdvajati. Smatraju da su 2006. godine Amerika i NATO podmitili Crnu Goru da održi referendum o odcjepljenju i da se zauvijek odvoji od Srbije. Smatraju da su svi izdali Srbiju. Čak su mi onda rekli da ne idem u Albaniju, jer bih tamo mogao biti pokraden ili čak i ubijen. Nisam im smio spominjati pitanje Kosova!”, piše Parris u tekstu “The Spectatora”.

Parris napominje da je tijekom posjete Albaniji shvatio da Albanci misle da njihova država nije potpuna bez Kosova.

“Nisam pokraden niti ubijen u Albaniji. Albanci žele uključiti Kosovo i njihov nacionalni i državni identitet. Kazali su mi da će Srbi s Kosova na kraju sami otići”, priča ovaj Britanac, dodajući da se iznenadio kada je vidio da Crnom Gorom vladaju stranci.

“Crna Gora mi uopće ne liči na državu, iako oni imaju povijesni stav o vlastitom identitetu. Više liči na jednu uličnu gužvu na malom putu prema Jadranskom moru. Infrastruktura im je izgrađena uz pomoć Europe, a Rusi im pokupovaše svu imovinu. Neke reklame na ulicama su samo na ruskom jeziku”, navodi se u tekstu, prenosi agencija Anadolija.

Napominje da je u razgovoru s mladim Crnogorcima shvatio da njima i nije baš drago što su postali nezavisna zemlja jer, navodno, mnogi bi voljeli da su u zajednici sa Srbijom, jer su im zbog dolaska eura mnoge stvari postale mnogo skuplje.

Tvrdi da na osnovi svoga promatranja Balkana misli da nijedna zemlja u tom djelu Europe nikada neće biti u pravom smislu riječi slobodna i nezavisna i da će uvijek biti pod nekim stranim silama.

“Ako pričamo o budućnosti Balkana, to je zasigurno samo jedna od regija u Europi. Recimo, Crna Gora je uvijek bila pod kontrolom Rima, pa onda Venecije, Osmanlija, Austrije, Talijana i Srba i nikada neće biti nezavisni, pa tako ni Balkan. A sada su svi pod hegemonijom Europe”, navodi ovaj britanski putopisac.

Na kraju prognozira da će opet biti problema na Balkanu, jer velika carstva nisu završila svoj posao u tom djelu svijeta.

“Možda su euro-federalisti u pravu kada kažu da je Europska unija ili ‘carstvo’ ili ‘ništa’. Carstva će i dalje vladati i upravljati svijetom i zato mislim da će opet biti problema na Balkanu”, smatra Parris.