Kriminalistički film “Smrt djevojčice sa žigicama” otvorio Rab Film Festival

Foto: Press

Kriminalistički film „Smrt djevojčice sa žigicama“ redatelja Gorana Kulenovića te producenata Ivora Hadžiabdića i Antuna Bahata napravio je puni krug – 2021. je snimljen na Rabu, a sinoć je posebnom projekcijom otvorio 5. Rab Film Festival (RAFF).

„O projekciji filma moramo govoriti u množini jer je film istovremeno igrao na tri rasprodane lokacije, tako da ga je na otvaranju festivala vidjelo oko tisuću ljudi, koji su ekipu filma jako toplo pozdravili na poklonu. Reakcije koje su do mene doprle su sjajne, još se jednom pokazalo da je naš film prava poslastica za publiku. Tako da se Rab ponovno, kao i za vrijeme snimanja filma, pokazao kao predivan i gostoljubiv domaćin“, kazao je redatelj Goran Kulenović.

Scena iz filma “Smrt djevojčice sa žigicama” | Foto: Press

Iako je film istodobno prikazivan na čak tri lokacije, u Zimskom i Ljetnom kinu te kinu Kulica, sve ulaznice su bile rasprodane danima prije početka Festivala. Zbog velikog interesa dodana je još jedna projekcija u subotu, a i ona je u najkraćem roku – rasprodana.

Uz redatelja i koscenarista Kulenovića, publiku na Rabu pozdravili su i brojni članovi ekipe. Na pozornicu su se popeli koscenarist i autor knjige Zoran Ferić, glumci Jelena Lopatić, Slavko Juraga, Borko Perić, Tomislav Štriga i Aleksandra Stojaković Olenjuk, producenti Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat te koproducent i glumac Dušan Kovačević, asistentica produkcije Katija Pečarina i stručna suradnica Katarina Ribarić.

Rab Film Festival u svojem petom izdanju od 18. do 23. kolovoza nudi deset filmova u konkurenciji, dva izvan nje te četiri posebne projekcije, a sve pod motom „Uroni u more istine“. Najbolje filmove izabrat će tročlani žiri koji čine hrvatska glumica s međunarodnom karijerom Zrinka Cvitešić, umjetnički direktor DokuFesta iz Prizrena na Kosovu Veton Nurkollari te nagrađivani filmski redatelj iz Bosne i Hercegovine Pjer Žalica.

„Smrt djevojčice sa žigicama“ premijerno je prikazana na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a veliki je interes izazvala i s projekcijama na Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazana u sklopu Open Air programa.

Napeta priča filma prati patologa Feru (Ozren Grabarić), svježe rastavljenog 40-godišnjaka, koji dolazi u otočni grad kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svojeg prijatelja iz djetinjstva. Njegov se dolazak poklopi s brojnim čudnim stvarima koje se događaju na otoku: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, a vrhunac je ubojstvo „djevojčice sa žigicama“ – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Iako nevoljko, Fero uz prijatelja, policijskog inspektora Mungosa (Goran Navojec), biva uvučen u istragu zločina te i sam pokušava doći do odgovora – tko je ubojica.

Veliki glumački ansambl predvodi Ozren Grabarić, a uz njega su u filmu i Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Iva Babić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Sanja Milardović, Elma Juković, Admir Šehović, Silvio Mumelaš, Dušan Kovačević, Dominik Dolenec, Danijela Evđenić, Martin Stević i Darko Stazić te Voja Brajović u ulozi pjesnika Bobe. Direktor fotografije je Mirko Pivčević, scenografkinja Veronika Radman, kostimografkinja Sanja Šeler, majstorica maske Sanja Hrstić, dizajner zvuka Ivan Zelić, a kompozitor Dubravko Robić.

„Smrt djevojčice sa žigicama“ prvi je dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija. Koproducenti filma su Dušan Kovačević iz Natenane produkcije te Mirsad Purivatra iz Produkcije „2006“.

Film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo i Hrvatska radiotelevizija (HRT).