Počelo prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta

Počelo prikupljanje potpisa za još jedan referendum – protiv monetizacije autocesta. Pet sindikalnih središnjica, dva cestarska sindikata i sedam nevladinih udruga – uvjereni su u uspjeh. U idućih 14 dana moraju prikupiti – poručili su im iz Vlade – oko 450 tisuća potpisa.

referendum_autoceste

Prikupljanje potpisa u ponoć je simbolično počelo u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu i Zadru, a danas se nastavilo na najmanje 600 štandova po cijeloj Hrvatskoj. Prikupljanje će trajati do 25. listopada.

Građani su, kad ih se već nije pitalo o prodaji banaka, telekomunikacija, INE i Croatia osiguranja, u slučaju cesta, kažu – sami odlučili uzeti riječ.

Inicijativa ‘Ne damo naše autoceste’ protivi se davanju autocesta Zagreb – Split i Rijeka – Zagreb u koncesiju jer smatra da je to najnepovoljniji model za rješavanje problema golemih dugova, nastalih zbog uzimanja kredita za izgradnju autocesta koje tvrtke HAC i ARZ ne mogu vratiti.

Mijat Stanić, jedan od organizatora referenduma protiv monetizacije autocesta, tvrdi da je iznos od 80 milijardi kuna minimalna očekivana zarada od autocesta kada se poplaćaju svi krediti, uz pretpostavku da će u budućnosti promet na autocestama rasti za jedan posto godišnje.

Cilj nam je prikupiti jedan potpis više nego što je Kukuriku koalicija dobila glasova birača na parlamentarnim izborima, izjavio je Mijat Stanić. To je čak 958.319 potpisa, čak dvostruko više nego što