Ustavni sud zaključio: Nema zapreka za održavanje referenduma

Ustavni sud dovršio je danas dvodnevne konzultacije o referendumu te utvrdio da nema razloga za poništavanje saborske odluke o referendumu o braku, neslužbeno se doznaje na tom sudu.

ustavni-sud-rh-600
Ustavni sud uskoro će objaviti priopćenje na internetskim stranicama prema kojem Državno izborno povjerenstvo može nastaviti sa svojim aktivnostima oko referenduma jer on može biti održan.
Prema saborskoj odluci građani će na prvom narodnom referendumu 1. prosinca odlučivati o ustavnoj definiciji braka kao zajednici muškarca i žene.
Na taj je sud, koji je temeljni čuvar ustavnog poretka, prošlih dana stiglo više prijedloga građana i udruga koji su tražili ocjenu ustavnosti odluke o referendumu te samog referendumskog pitanja.
Među ustavnim sucima ovih su se dana mogla čuti podijeljena mišljenja o tome treba li Ustavni sud uopće ocjenjivati ustavnost referenduma.
Dio ih je isticao da se Ustavni sud mora jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice značila za položaj LGBT manjine u Hrvatskoj. Drugi su, pak, tumačili da Ustavni sud nema potrebu reagirati na prijedlog građana, jer jedino Sabor ima pravo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, što je odbio učiniti kod donošenja odluke o raspisivanju referenduma.