Počelo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara od danas počinje prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma.

tabla

Izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koje predlažu incijatori referenduma, pripadnici nacionalne manjine pravo na uporabu svog jezika i pisma imali bi ako čine najmanje polovinu stanovnika grada ili općine, a ne kao dosad trećinu stanovništva. Član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara za pravna pitanja Vlado Iljkić istaknuo je prije nekoliko dana da predloženom izmjenom Hrvatska ne bi prekršila pravila međunarodnog prava, kako prenosi tportal.hr.

„Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina daje pravo svakoj državi da to uredi svojim zakonodavstvom onako kako smatra da je to primjereno. Očito je da su na području grada Vukovara i cijele Hrvatske usljed agresije ostali duboki ožiljci i rane i da još nije sazrjelo vrijeme za punu primjenu tog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“, rekao je Iljkić.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma komentirao je jučer i predsjednik Ivo Josipović.

„Znamo da Hrvatska ima brojne nacionalne manjine i upravo je pozitivan odnos prema manjinama jedan od važnih elemenata naše društvene stabilnosti. Znamo da imamo izvrstan Ustavni zakon i svaku inicijativu koja bi išla za smanjivanjem prava manjina smatram korakom unazad i nečim što nije dobrodošlo za hrvatsku budućnost“, poručio je Josipović.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma trajat će do 1. prosinca.