PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: “Više nijedno dijete neće biti gladno u hrvatskim školama”

Foto: Screenshot

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković je, govoreći o odlukama koje se odnose na školstvo i obrazovanje, podsjetio je da je Vlada u svom mandatu osigurala i besplatne udžbenike i besplatan prijevoz i besplatan obrok za učenike u hrvatskim školama.

Ukupan iznos osiguran za pristupačnije i kvalitetnije obrazovanje učenika i studenata u školskoj godini koja slijedi je 240 milijuna eura, što uključuje i besplatnu prehranu i prijevoz i udžbenike i druge obrazovne materijale, pomoćnike u nastavi, stručne komunikacijske posrednike, te sufinanciranje studentske prehrane, smještaja i stipendija.

Ujedno, u infrastrukturu osnovnih i srednjih škola, Vlada će uložiti ukupno milijardu i 500 milijuna eura, dijelom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (1,3 milijarde eura), a dijelom iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije (200 milijuna eura). Plus, predviđeno je još 215 milijuna eura ulaganja u dječje vrtiće.

“Na ovaj način stavljamo fokus na mlade generacije, na obrazovanje, na onaj resor koji je ključ budućega razvoja zemlje”, poručio je Plenković.

Besplatni školski obrok, dodao je premijer, osiguran je za 308 tisuća učenika od 1. do 8. razreda u osnovnim školama, a nakon ovakvih odluka više nijedno dijete neće biti gladno u hrvatskim školama.

Kada je riječ o besplatnim udžbenicima, osigurano je 20,5 milijuna eura te još 800 tisuća eura za druge obrazovne materijale.

Za sufinanciranje prijevoza u okviru decentraliziranih sredstava u mandatu ove Vlade izdvojeno je 125 milijuna eura, a u proteklih 5 godina sve skupa 212 milijuna eura, dok se za godišnji prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola izdvaja 68 milijuna eura.