Plaćate li parkiranje mobitelom? Evo zašto to nije najbolja opcija…

Mnogi vozači danas nerado parkiranje plaćaju na “klasičan” način, ubacivanjem kovanica u automat. Puno je popularnije plaćanje SMS-om.

parkiranje_zg

I svi to obave ne razmišljajući o tome koliku proviziju operater mobilne telefonije naplaćuje za tu uslugu. A ona nije mala!

Hrvatski Telekom u svoje tri zasebne mobilne mreže (T-Mobile, Simpa i Bonbon) naplaćuje tu poruku 0,65 kuna. VIPnet u dvije mreže (VIP i Tomato) to naplaćuje 0,69 kuna, a Tele2 od 0,69 do 0,85 kuna, ovisno je li poruku poslao njihov pretplatnik ili bonaš. Ispada da provizija iznosi od 16 do 20 posto, piše Novi list.

Preferiraju li građani plaćanje kovanicama zbog velike provizije telekoma ili im komoditet plaćanja SMS-om više odgovara bez obzira na tu neproporcionalno veliku naknadu? Neki ne vode računa o naknadi operatera te odabiru SMS način plaćanja jer im je to praktičnije nego plaćanje kovanicama.

Neki pak nemaju uvijek kovanice pri ruci, a drugima je sporno što bi se trebali vraćati do auta da produže parking pa radije plate SMS-om. Neki se ipak trude u autu uvijek imati dovoljno kovanica pa na taj način plaćati kako bi izbjegli naknadu operatera.