Evo koje promjene nas očekuju nakon 1. srpnja

hrvatska-eu-zastaveKada govore o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, analitičari ističu da se ništa neće promijeniti preko noći. Morat će, kažu, proći barem godina dana prije nego Hrvati na svojoj koži počnu osjećati život u Europskoj uniji.

Tu je, naravno, riječ o kvaliteti života, rastu gospodarstva itd., no neke stvari će se ipak promijeniti doslovce preko noći. Na prijelazu iz 30. lipnja u 1. srpnja. Evo popisa najvažnijih promjena kako ih je objavio portal Dnevnik.hr:

PDV

PDV svaka država može regulirati na svoj način, ali ne smije biti manji od 5 posto. Hrvatskih 0 posto je već ukinuto.

Cigarete poskupljuju do 2017.

Cigarete su jedine koje se moraju uskladiti s EU cijenama ili do 2017. poskupjet će za još najmanje 10 kuna.

Od ostalih trošarina ili poreza, oni na alkohol, alkoholna pića i trošarina na energente su usklađeni. Važno je reći da trošarine na energente za kućanstva ne poskupljuju kao i za veći dio industrije.

Novi porezi = nova pravila

Novih poreza nema, tvrde Vladi, ali do 1. siječnja 2015., jer tada se uvodi porez na građevinska zemljišta. Većina poreza u djelokrugu je vlada. Pa tako nema poreza na nekretnine ili štednju.

No zato razmjenom podataka Hrvatska dobiva mogućnost uvida u to gdje u EU njezini državljani štede i u kojim iznosima. 1. siječnja 2015. obrtnici će plaćati PDV čim ispostave račun, a do tada kada izvrše radove.

Auto, gume, perilica za rublje… Ima ili nema PDV-a?

Automobil koji kupimo u EU, na njega plaćamo PDV u Hrvatskoj ali i trošarinu, no više ne plaćamo carine.

Automobil stariji od 6 mjeseci i s prijeđenih više od 6000 km, na njega ne plaćamo PDV, već samo trošarinu.

Isto je ako prodajemo rabljeni auto nekom Slovaku ili Mađaru – ne plaćamo PDV. Ali istodobno imamo pravo na povrat trošarine od Hrvatske.

Na što ne plaćamo PDV?

Ako se liječimo u EU, ne plaćamo PDV, ali i stranci koji primjerice dođu popravljati zube u Hrvatsku, ne plaćaju PDV. Poduzetnik koji posluje unutar EU-a ima pravo na povrat poreza, ali samo kako to ta zemlja propisuje.

Povrat poreza odlazi u povijest

Povrat poreza za šoping u Sloveniji ili Grazu više ne postoji. Granice i carinika nema što znači da možete kupiti nekoliko guma ili nekoliko perilica za pranje suđa i dovesti ih u Hrvatsku.

Koliko možete nositi u EU – Koliko možete unijeti u Hrvatsku?

Unutar EU možete nositi do 10 000 eura, a da ne popunjavate poseban obrazac.

Koliko se pak unosi u Hrvatsku? Do sada se moglo unijeti do 1000 kuna. A od 1. srpnja unosit će se roba do 300 eura po osobi i to na dan. Ako pak dolazite brodom ili avionom, jedna osoba može unijeti do 430 eura po danu. Mladi do 15 godina mogu unijeti robe vrijednosti 150 eura.

A koliko proizvoda možete unijeti iz BiH?

Ulaskom u Uniju iz trećih zemalja, kako se to pravno kaže, a u praksi to je BiH ili recimo Srbija i Crna Gora, moći ćete na dan unijeti sljedeće: do 200 komada cigareta, 250 grama duhana za pušenje, 1 litru jakog alkoholnog pića, 4 litre vina i 16 litara piva.

Istodobno iste te proizvode možete iz EU možete unositi u neograničenim količinama.

Koliko pošte možemo primiti?

Ulaskom u EU liberalizira se poštanski promet – tako možemo primiti pakete do 150 eura, a da ne platimo carinu i PDV i to je ušteda do 22 eura.

Poklon ubuduće možemo primati do 45 eura bez plaćanja, a sada je taj iznos do 300 kuna.

Uskoro poskupljuje dizel

U sljedećim tjednima, najkasnije mjesecima, poskupjet će točnije uvest će se nove trošarine za dizel i to najmanje od 10 lipa.