Na Sveučilištu osigurana mjesta za 8.944 brucoša

sveuciliste-zgNa Sveučilištu u Zagrebu osigurano je ukupno 8944 mjesta za upis studenata na prvu godinu diplomskih studija u akademskoj godini 2013./2014., pri čemu je 7551 mjesto osigurano za redovite studente, 1020 za izvanredne te 235 mjesta za strane državljane.

Budući da će Republika Hrvatska 1. srpnja ove godine postati članica Europske unije (EU) kvota za strance namijenjena je državljanima zemalja izvan EU, dok će državljani zemalja EU od sljedeće akademske godine moći studirati na hrvatskim sveučilištima u okviru kvote za studente hrvatske državljane, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček.
Odluku o kvotama za upis u prvu godinu diplomskih studija u idućoj akademskoj godini donio je Senat zagrebačkoga Sveučilišta na jučerašnjoj sjednici, a o donesenim zaključcima danas su izvijestili rektor Aleksa Bjeliš i prorektorica Vašiček.
Kako je napomenula prorektorica Vašiček, upisna kvota veća je za 108 mjesta u odnosu na tekuću akademsku godinu zbog uvođenja dvaju novih studijskih programa – izvanrednoga diplomskog sveučilišnog studija “Rani predškolski odgoj i obrazovanje” na Učiteljskome fakultetu i specijalističkog diplomskog stručnog studija “Javna uprava” na Pravnome fakultetu.
Na Sveučilištu očekuju da će popunjenost studija u akademskoj godini 2013./2014. biti veća nego u tekućoj akademskoj godini kada iznosi 73 posto. To očekuju zato što je orijentacija zagrebačkoga Sveučilišta razvoj diplomskih studija, koji obuhvaća i mobilnost studenata između preddiplomskoga i diplomskoga studija te povlačenje izvrsnih studenata s drugih hrvatskih visokih učilišta.
Prorektorica Vašiček podsjetila je na Ugovor o punoj subvenciji participacije u troškovima studija redovitih studenata u akademskim godina godinama 2012./2013., 2013./2014. i 2014./2015. što su ga sklopili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Sveučilište u Zagrebu, a u skladu s kojim studenti, koji će u idućoj akademskoj godini upisati prvu godinu diplomskoga studija, neće plaćati participaciju u troškovima studija.