Loše vijesti iz Bruxellesa: Ministartsvo poljoprivrede palo na prvom ispitu

Program ruralnog razvoja Hrvatske za 2014.-2020. poslan na ocjenu Europskoj komisiji (EK) broji 331 stranicu s nizom povijesnih, zemljopisnih i ostalih detalja te prijedloga mjera kojima bi se godišnje iz blagajne Europske unije (EU) moglo uzeti 333 milijuna eura.

tvrtko-jakovina-uz-traktor
Iz Bruxellesa je resornom ministru Tihomiru Jakovini stigao odgovor (Poslovni dnevnik ima presliku) ispisan na 327 stranica koji vrvi primjedbama uz tek poneku pohvalu, piše Poslovni dnevnik.

Poput one za poglavlje o klimatskim promjenama za koje EK jedino nema zamjerki. U situaciji kada se program i njegova europska kritika brojem stranica gotovo preklapaju otvara se, najblaže rečeno, niz dvojbi o (ne)stručnosti autora koji potpisuju taj uradak i koji time zapravo dovode u pitanje i povlačenje izdašnih financijskih sredstava. Većih nego što što su proteklih godina iznosile poljoprivredne potpore financirane iz državnog proračuna.

Ministarstvo poljoprivrede potrošilo je gotovo dvije godine na izradu programa, a kritika iz Bruxellesa sadrži dugu listu apsurda koji se nikako nisu smjeli naći unutar korica ovog strateškog dokumenta. Ovaj krajnje negativno intoniran odgovor EK, otkriva nam izvor upućen u problematiku, nastao je nakon što su u Bruxelles na ocjenu stigle čak četiri verzije još kaotičnijih programa.

Program je naime, radilo više autora, a nitko nije obavio završnu reviziju cjelovita uratka, napominje Poslovni dnevnik.