Što ulazak Hrvatske u EU znači za vozače?

granicni-prijelaz1. Hrvatski građani do ulaska u Schengen i dalje prolaze policijsku kontrolu na granicama sa susjedima iz EU. Za prijelaz granice dovoljna je osobna iskaznica (ako je izdana nakon 1. siječnja 2003.). Osobna iskaznica dovoljna vam je i za prijelaz granice sa Srbijom, BIH (uključujući i Neumski koridor), Crnom Gorom i Kosovom. No, i dalje će putovnica biti potrebna za putovanje u države koje nisu članice EU – Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku, ali su članice schengenskog, odnosno Europskog gospodarskog prostora. Granične kontrole s članicama EU obavljat će se sve do ulaska Hrvatske u EU, ali se neće obavljati poslovi carine, te će se uvesti posebne trake za građane EU i članica Schengena. Granični policajci tako u načelu više ne bi trebali postavljati pitanja o svrsi putovanja, odredištu ili posjedovanju novca za uzdržavanje, već bi brzo i jednostavno trebali provjeriti valjanost isprave, te povremeno preko baze podataka provjeriti da osoba ne predstavlja opasnost za javni poredak i sl.

2. Nove automobilske registarske pločice s logom EU već su izrađene, ali se zasad neće mijenjati. Do uvođenja registracija s europskim logom, vozilo mora biti označeno naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države.

3. Na granicama s Mađarskom, Slovenijom i Italijom nema carinskih kontrola. Mogu biti, kao i dosad, povremene, mobilne rutinske kontrole. Zajednička granična kontrola (‘One Stop Control’) obavljat će se za početak na 37 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a postupno će se uvesti i na ostalim prijelazima. Zajednička kontrola na granici s Mađarskom bit će na sedam prijelaza, od čega na tri odmah od 1. srpnja.

4. Prema građanima trećih država, granični policajci će osim osnovne kontrole provoditi, kao i dosad, temeljitu kontrolu koja uključuje i provjeru ispunjavanja uvjeta za ulazak i izlazak iz Hrvatske prema schengenskim pravilima, sustavno unošenje pečata i procjenu potrebnih sredstava za uzdržavanje. No, kad je riječ o procjeni potrebnih sredstava za uzdržavanje, taj se postupak u Hrvatskoj nije mijenjao od 2004. te da granični policajci neće turistima prebrojavati eure. Građani susjednih zemalja koje nisu članice EU za ulazak u Hrvatsku trebat će biometrijsku putovnicu, osim građana BIH s hrvatskim dokumentima. Nove pogranične propusnice s elektroničkim nosačem Hrvatska će izdavati stanovnicima pograničnog područja u BIH, a BIH pograničnim stanovnicima u Hrvatskoj.

5. Ulaskom Hrvatske u jedinstveno carinsko područje EU ukida se sav carinski nadzor nad unosom ili trgovinom robe između RH i ostalih zemalja članica. Drugim riječima, prestaje obaveza provedbe mjera carinskog nadzora, odnosno provedbe carinskih formalnosti na granicama sa zemljama članicama.

6. Ne morate mijenjati osobnu iskaznicu, putovnicu i vozačku dozvolu – vrijede do datuma isteka.

7. Djeca mlađa od 16 godina mogu izvaditi osobnu iskaznicu, a zahtjev podnose roditelji ili staratelji. Oni stariji od 12 godina moraju doći u MUP dati otiske prstiju.

8. Područni uredi HZZO-a besplatno izdaju Europsku zdravstvenu iskaznicu. Vrijedi godinu dana i pokriva troškove liječenja kod iznenadnih bolesti ili ozljeda u članicama EU.

9. Pojeftinjuju rabljeni kao i neki modeli novih automobila, posebice oni proizvedeni u zemljama Europske unije.