Procedura već pokrenuta: EU ipak uvodi sankcije Hrvatskoj

Viviane Reding u petak je s predsjednikom Europske komisije Barrosom i povjerenikom Štefanom Füleom obavijestila čitav kolegij povjerenika o kršenju europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj i kolegij je podržao njezin prijedlog uvođenja sankcija iz članka 39. hrvatskog pristupnog ugovora, doznaje Večernji list u Bruxellesu.

viviane-reding-630

Informaciju je potvrdila i glasnogovornica Mina Andreeva. “Barroso, Reding i Füle u petak su obavijestili čitav kolegij o tome da je Hrvatska ozbiljno prekršila europska pravila. Obavijestili su ih o čitavoj situaciji. Kolegij je zaključio da je to ozbiljna situacija i da Komisija mora djelovati u skladu s člankom 39.”, rekla je Andreeva.

Kolegij je podržao odluku jednoglasno, što znači da je za bio i Neven Mimica. Sankcije mogu biti u obliku zamrzavanja novca iz fonda za Schengen, ali razmatra se i druga, dosad nespominjana opcija – mogućnost da se Hrvatskoj uvede postpristupni monitoring kakav imaju Bugarska i Rumunjska!

Kako neslužbeno doznajemo u Bruxellesu, to znači da je procedura pokretanja sankcija protiv Hrvatske praktički već odobrena i kako može biti službeno pokrenuta već za dan-dva. Odnosno, kako je rekao jedan diplomatski izvor, “procedura pokretanja mjera sada je iminentna”.

Zanimljivo je da su još jučer u hrvatskoj vladajućoj stranci tvrdili da od sankcija nema ništa, da su to samo želje oporbe i dijela medija, da se u Europskom parlamentu o tome uopće ne govori, da je tu zapravo riječ o predizbornoj kampanji Viviane Reding…

“Osobno mi se čini da gospođa Reding i nije iskreno ljuta na Hrvatsku kako je to u medijima ispalo. Ona je iskusna europska političarka i sada je već u kampanji za potencijalnu buduću predsjednicu Europske komisije i pokušava na svaki mogući način dobiti pažnju javnosti”, izjavila je jučer, u emisiji Panoptikum Radio Osijeka, SDP-ova zastupnica u Europskom parmalentu Biljana Borzan.