Otvoren deseti po redu Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli

Otvoren deseti po redu Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli
Foto: Press

Svečano otvaranje desetog po redu Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli, koji je dio natječaja za godišnju nagradu Nikola Tesla-Genij za budućnost, održano je u četvrtak na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom programu otvaranja učenike i studente pozdravili su prof. dr. sc. Gordana Pavlović, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, prof. dr. sc. Dubravko Rogale, sveučilišni profesor Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Silvana Svilar tajnica Udruge inovatora Hrvatske, Renato Filipin, kustos Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ u Zagrebu, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Don Markušić, predsjednik Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u Zagrebu, te izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, Katarina Milković, pomoćnica pročelnika u Gradskom uredu za obrazovanje.

Otvoren deseti po redu Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli
Foto: Press

Ovogodišnji Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli otvorila je Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, a u programu je prezentirana inovacija i rad Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu po nazivom “Daljinski upravljani svjetlosni efekti na odjeći”, djelo prvostupnika tekstilnog inženjerstva, studenta diplomskog studija, smjer Odjevno inženjerstvo – Daniela Časara Veličan, pod mentorstvom prof.dr.sc. Snježane Rogale i prof.dr.sc. Dubravka Rogale. Voditeljica Tea Tesla predstavila je i rad Udruge u protekloj godini.

U globaliziranom svijetu bez granica, u kojem tehnologija svakodnevno čini čuda i otvaraju se bezbrojne mogućnosti, sve je moguće, pa tako da i među našim natjecateljima stasaju Teslini nasljednici, poruka je predsjednice Udruge kandidatima natjecanja.

Nakon svečanog otvaranja, prijavljeni kandidati su pristupili prvom testiranju znanja. Troje kandidata iz svake kategorije (osnovne škole, srednje škole, fakulteti) pristupit će finalnom testiranju koje će se održati također na Tekstilno-tehnološkom fakultetu 4. travnja ove godine.

Tri najbolja kandidata sa najviše osvojenih bodova iz svih kategorija bit će nominirani za godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost čije će svečano uručenje biti održano 10. srpnja 2019. u hotelu Esplanade u Zagrebu u okviru manifestacije Tesla&friends.