Otvara se natječaj za godišnju nagradu Nikola Tesla

U sklopu Dana Nikole Tesle u Tehničkom muzeju će se 29. siječnja održati svečano otvorenje natječaja za Godišnju nagradu “Nikola Tesla – Genij za budućnost” i panel rasprava o fenomenu Nikole Tesle.

nikola_tesla

Natječaj za godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost otvorit će zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gospođa Sandra Švaljek.

Natječaj za ovu renomiranu godišnju nagradu otvara se šestu godinu zaredom u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima te kategorijama kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Po otvorenju natječaja u Tehničkom muzeju održat će se i panel rasprava pod nazivom “Percepcija fenomena Nikole Tesle”.

Panelisti će tom prilikom govoriti o nepoznatim detaljima iz Teslina života, percepciji ovog genija u javnosti i kontroverzama koje se javljaju vezano za njegov život i rad. Pod vodstvom moderatora prof.dr.sc. Bože Skoke o fenomenu ovog genija raspravljat će dr.sc. Ivan Šimatović, neovisni istraživač, prof.dr.sc. Mladen Martinis, znanstvenik, umirovljeni znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, prof.dr. sc. Karolj Skala, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, prof.dr.sc. Dubravko Horvat, sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu i bivša kustosica Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Programu u Tehničkom muzeju prisustvovati će između ostalih i saborske zastupnice Mirela Holy i Jadranka Kosor, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić, prof.dr.sc. Velimir Srića, dr.sc. Velimir Abramović, načelnica Gračaca Nataša Turbić, potpredsjednik Transparency Internationala Don Markušić i drugi.
o u proturječju sa suvremenim društvom.