NEVJEROJATNO: Policajac godinama prisvajao novac od naplaćenih kazni, u džep stavio 831.178 kuna

Ilustracija | Foto: MUP

Uskok priopćio da je pokrenuta istraga protiv policajca koji se sumnjiči da je novac od naplaćenih kazni godinama stavljao u svoj džep.

Ovo zanimljivo priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznene prijave, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 26. ožujka 2021. u Belišću, Valpovu i Osijeku, kao policijski službenik Policijske postaje Belišće zadužen za preuzimanje novčanih kazni naplaćenih u prekršajnim postupcima i predaju novca u Državni proračun Republike Hrvatske, te za evidentiranje, zaduživanje i razduživanje obrazaca potvrda o naplaćenim novčanim kaznama, u nakani pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi u navedenom razdoblju od policijskih službenika preuzeo ukupno 1.949.215,90 kuna, a potom dio tako primljenog novca nije uplatio u Državni proračun Republike Hrvatske, već ga je uzeo i zadržao za sebe, čime je oštetio državni proračun i sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 831.178,59 kuna.

S ciljem prikrivanja nezakonitih radnji, okrivljenik je u službene evidencije MUP-a unio neistinite podatke o naplaćenim iznosima novčanih kazni i vremenu njihove naplate, odnosno neistinite podatke o zaduženju obrascima za prekršajne kazne.

Također, prilikom redovnih godišnjih inventura u razdoblju od 2013. godine do 2020. godine, okrivljenik je u liste Inventure robe unio neistinite podatke o stanju zaliha obrazaca i svojim potpisom ovjerio unijete podatke.

Potom je i sačinio završne Zapisnike o provedenim inventurama s neistinitim podacima o ukupnoj naplati i zalihama obrazaca te takvu dokumentaciju predočio članovima inventurnog povjerenstva, koji su ih, ne sumnjajući u istinitost navedenih podataka, svojim potpisom ovjerili.