“ODVJETNIK – SVJEDOK VREMENA”: Predstavljena biografija Silvija Degena

Foto: Danijel Brezak

Biografija Silvija Degena, jednog od najznačajnih odvjetnika na ovim prostorima kroz pero autorice Rosie Kugli predstavljena je ovih dana u Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Knjiga „Odvjetnik – svjedok vremena“ bavi se nekima od najitrigantijih slučajeva iz odvjetničke prakse legendarnog odvjetnika.

Neki će vam biti poznati, neki vas ostaviti bez teksta, neki zalediti krv u žilama, ali nesumljivo zagolicat će maštu čak i onih koji nisu ljubitelji toga žanra. Život čovjeka koji je cijeli svoj radni vijek posvetio pravu, braneći čak i one koje su svi osuđivali i od kojih su strahovali, priča je koja ne smije ostati neispričana. Duboka, borbena, pamtljiva, gotovo filmska. Trag u vremenu koji kroz presjek gotovo pola stoljeća govori o (su)životu s kriminalcima, ali i onima nepravedno obilježenima, o svakodnevnoj borbi s vlastitim osjećajima, ali i profesionalizmom koji nadilaze sve druge.

“Ovo djelo moj je pokušaj da na tristo i nešto stranica knjige obuhvatim pola stoljeća  odvjetničke i društvene djelatnosti jednog izuzetnog čovjeka, koji je bio ne samo svjedok vremena, nego i njegov itekako nazočan dionik, onaj koji je u danim mu okolnostima utisnuo osobni pečat nimalo jednostavnom vremenu. Primjeri koje donosim u ovoj svojoj kronici samo su mali, premda možda najvažniji dijelovi mozaika koje je Silvek više od pola stoljeća slagao u sliku života posvećenog istini i pravdi”, istaknula je autorica Rosie Kugli i dodala kako je proces pisanja knjige trajao više od dvije godine.

Predstavljanje je okupilo političku, pravnu i društvenu elitu, a predsjednik Hrvatske odvjetničke komore odvjetnik Robert Travaš osvrnuo se na knjigu koja ima za cilj afirmirati odvjetništvo za nadolazeće generacije budućih odvjetnika. O knjizi su govorili odvjetnici Silvije Hraste, Veljko Miljević, prijatelj i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić, a predstavljanje je moderirala autorica Rosie Kugli.

Odvjetnik Silvije Hraste kao predstavnik HAA (Hrvatske autorske agencije) koja je pomogla u realizaciji knjige, u svom se uvodnom govoru zahvalio na povjerenju i mandatu kolegi odvjetniku Silviju Degenu, a posebno Rosie Kugli koja je sjajno odradila i uobličila materijale u knjigu. Upravo je odvjetnik Hraste sugerirao da se sjajna profesionalna karijera ovjekovječi knjigom, ali ne samo kako bi se objavili svi veliki predmeti, već kako bi se ostavio trag za buduće generacije.

Odvjetnik Veljko Miljević osvrnuo se na značaj i ulogu odvjetnika Degena, a bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić i jedan od najstarijih prijatelja odvjetnika Degena podijelio je humoristične anegdote koje se prepričavaju u pravničkim krugovima. Na kraju dojmljivih govora, riječ je pripala odvjetniku Degenu, koji je vidno ushićen zahvalio riječima: “Iza mene i godina okršaja u sudnici stajat će knjiga o kojoj dugo sanjam, vrijedno djelo o svemu što je obilježilo moju karijeru, ali i jednu epohu. Svaki odvjetnik započinje prvim korakom, a knjigom „Odvjetnik – svjedok vremena“ ostavljam trag, ali i putokaz onima koji dolaze!”