Predstavljena knjiga Jasena Boke “Na Putu svile” – putopis koji je istovremeno zabavan i tužan

Foto: Saša Jungić

Knjiga novinara, dramaturga, književnika i putopisca Jasena Boke “Na Putu svile – Kako nam je lagao Marko Polo” predstavljena je jučer navečer u prepunoj zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore.

Riječ je o drugom izmijenjenom i dopunjenom izdanju putopisa koji je Boko u izdanju Profila prvi put objavio 2009. godine.

O knjizi su, uz autora, govorili Krešimir Sučević Međeral, javnosti poznat kao lovac iz kviza “Potjera”, i Ivana Žderić, urednica u Profilu.

“Nakon 15 godina vratio sam se Putu svile. Ne putujući kao prošli put, nego istražujući i komentirajući neke promjene”, rekao je Boko te istaknuo kako se u proteklih 15 godina na Putu svile zapravo malo toga promijenilo pa se ta drevna ruta i danas nudi kao zanimljivo putovanje ljubiteljima svijeta kakav je nekad bio.

“Na bolje se, nažalost, nije promijenilo ništa. Afganistanu je vjerojatno još teže nego tada, sjever Pakistana teško da će se ikad promijeniti, a i dodatno se s pobjedom talibana u susjednoj zemlji radikalizirao, a iranska vlast i dalje ostaje drastično konzervativna. Javno nezadovoljstvo Iranaca mulama koji im upravljaju životima sve se češće manifestira na ulicama, žene su sve glasnije u borbi protiv pokrivanja glave hidžabom, a na svaki pokušaj promjene slijedi krvav policijski odgovor. Turska je čak napravila korak unatrag, od sekularne države za koju se izborio Otac nacije Atatürk (koji se sve rjeđe spominje) zahvaljujući Erdoğanu krenula je polako opet prema sve većem utjecaju vjere u javnom životu i islamizaciji”, rekao je Boko te istaknuo kako globalizacija na ta područja jako sporo ulazi, tek kroz sve prisutnije mobitele, ali promjene su spore i nedovoljne.

Krešimir Sučević Međeral otkrio je kako je nakon što je pročitao Bokovu knjiga o empirijskoj provjeri istinitosti Polovih zapisa postao njegov fan, da bi šest godina kasnije i sam prošao više-manje istu rutu, ali “u rikverc” (tj. onako kako je Jasen Boko izvorno namjeravao, od Europe do Xiana).

“Ovo dopunjeno izdanje knjige meni, također dopunjenom neposrednim iskustvom tih krajeva, daje posve drugačije iskustvo čitanja nego prvi put. U mjestima koja Boko posjećuje i likovima koje susreće sada vidim i sebe kako hodam tim ulicama, špiljama, planinskim stazama, bazarima, kako sjedim u takvim čajanama, minibusevima, spavam u tim hostelima i pomnije nego prvi puta pratim njegove stope”, rekao je Sučević Međeral.

Urednica knjige Ivana Žderić istaknula je kako je Bokin putopis u isto vrijeme izuzetno zabavan, povremeno napet, ponekad tužan, ali vrlo dirljiv pa se čita kao roman.

Jasen Boko rođen je 1961. u Splitu. Diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost, bio je samostalni umjetnik, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, a do 2024. kazališni dramaturg i producent. Za svoj umjetnički rad dobio je nekoliko nagrada od kojih su najvažnije Kiklop za najbolju knjigu publicistike 2012., za knjigu “Tragovima Odiseja”, te Marin Držić 2010. godine za dramu “O kupusu i bogovima”. Njegovi dramski tekstovi izvedeni su u dvadesetak kazališta u četiri zemlje. O svojim je putovanjima održao stotine predavanja u zemlji i inozemstvu.