Održan Zagrebački maraton, utrka građana privukla više od 12.000 sudionika

Više tisuća trkača startalo je s glavnog zagrebačkog trga na još jednom, 23. izdanju Zagreb maratona. Iako je prije najavljivao da će i on biti među trkačima, gradonačelnik Milan Bandić je zbog, kako kaže, boli u nozi, ovaj put odustao od trčanja.

zagrebacki_maraton_2014

No zato se ispričao svim građanima zbog prometnog kolapsa koji je nastao u širem centru Zagreba.

“Moja isprika zbog prometa do 15 sati. Ali naši sugrađani će to razumijeti. Ovo ima svoj športski, turistički, gospodarski, ini sadržaj i poruku prema Europi”, poručio je prvi čovjek Zagreba.

“Povećali smo fond za nagrade za 80 posto, želimo privući što više poznatih i uspješnih maratonaca kako bi se u Zagrebu postizali što bolji rezultati i rušili rekordi”, dodao je gradonačelnik.

Za maraton i polumaraton prijavilo se nešto više od dvije tisuće trkača, dok je utrka građana, po prvim procjenama, privukla više od 12 tisuća sudionika.

Neki su ovdje prvi put, a ima i onih koji su višegodišnji sudionici.

Predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović napomenuo je da u utrkama maratona i polumaratona sudjeluju, osim domaćih, natjecatelji iz brojnih europskih i svjetskih zemalja, a ove godine natječe se i puno više žena.

“Prošle godine maraton i polumaraton trčalo je 1.700 natjecatelja, a ove brojimo 2.300 natjecatelja i veliku konkurenciju. Utrka građana ove godine broji između 12.000 i 14.000 trkača”, istaknuo je Marko Jakopović.