Prvi put u povijesti, 10. i 11. listopada bili su pravi ljetni dani u Zagrebu

Nakon što smo veći dio ljeta imali neobično velik broj ciklona i atmosferskih fronti nad našim područjem, ovogodišnji listopad, barem u svojoj prvoj polovici donio nam je obilje stabilnih dana uz temperature zraka koje su više od prosjeka za ovaj dio godine.

zagreb_park

Subota je prošla u znaku sunčanog te natprosječno toplog vremena. Zbog anticiklonalnog bloka, naši su krajevi pod utjecajem toplog jugozapadnog strujanja koje nam, osim visokih temperatura za doba godine, donosi i nešto aerosola (pijeska i prašine) iz Afrike, pa je stoga nebo i mutnije nego inače, piše Crometeo.hr.

Zagreb i Varaždin u petak i subotu oborili su datumske temperaturne rekorde, što znači da se radilo o najtoplijem 10. i 11. listopadu otkad postoje službena mjerenja.

Meteorološka postaja na Griču bilježi da je 10. listopada bio je to najtopliji u više od 130 godina meteoroloških mjerenja, s maksimalnom temperaturom od 25.4°C. Dosadašnji je datumski rekord izmjeren još davne 1935. godine i iznosio je 23.8°C. To ujedno znači i kako je Zagreb u petak imao prvi ljetni dan na 10. listopada u posljednje 133 godine.

Rekordi su se obarali i u subotu. Nove su najviše temperaturne vrijednosti za 11. listopada postavili Zagreb Grič (25.2°C – prethodni rekord bio je 1917. godine i iznosio je 24.4°C), tako da je Zagreb imao prvi ljetni 11. listopada u povijesti meteoroloških mjerenja.