Možda se tome niste nadali, ruski embargo razveselit će potrošače!

Ruski embargo na uvoz mesa, mlijeka, voća, povrća i ribe iz EU-a, SAD-a, Australije, Kanade i Norveške, uveden 8. kolovoza, počeo je na europskom tržištu uzimati svoj danak.

meso_63

Cijene ovih proizvoda padaju, što je, ali samo kratkoročno, dobra vijest za potrošače, no dugoročno loš scenarij za sve, prvenstveno za proizvođače – poljoprivrednike i stočare, a u konačnici za EU gospodarstvo u cijelosti, piše Novi list.

Ono je do embarga u Rusiju izvozilo hrane u vrijednosti od 11 milijardi eura, koja se sada gomila na europskom tržištu, proizvođačima stvarajući gubitke.

A dok cijene hrane u Europi padaju, Rusija bilježi sve veću inflaciju koja bi za godinu dana, na koliko su ruske vlasti najavile trajanje embarga, mogla doseći čak osam posto.

Prema dosad dostupnim podacima, u osam tjedana od uvođenja embarga, najveći su se potresi dogodili na veleprodajnom europskom tržištu mesa i mlijeka, odnosno mesnih i mliječnih prerađevina, dok se isto uskoro očekuje i na tržištu žitarica i uljarica. Neto prodajne cijene, dakle ono što proizvođači dobivaju za svoj proizvod, padaju brže od maloprodajnih cijena, što znači da se posljedice još uvijek, u većoj mjeri, ne vide na maloprodajnim, potrošačkim cijenama u trgovačkim centrima, no i to će se dogoditi vrlo skoro.

Hrvatska statistika zadnje pobrojene podatke iz maloprodaje ima za kolovoz, u kojem su potrošačke cijene u trgovinama, cijene svih proizvoda, bile za 0,1 posto manje u odnosu na srpanj, kad embarga nije bilo, odnosno za 0,3 posto manje u odnosu na kolovoz prošle godine. Maloprodajne cijene prehrane i bezalkoholnih pića bile su u odnosu na srpanj, štoviše, veće, za 0,1 posto.

Državni zavod za statistiku uskoro bi trebao objaviti podatke o maloprodajnim cijenama u rujnu, koji će nesumnjivo pokazati puno veći pad i prve prave posljedice ruskoga embarga.

Branko Bobetić, predsjednik Croatiastočara – interesnog udruženja mesne i mljekarske industrije, navodi kako su europske tržišne cijene svinjskih polovica pale za 15 posto u odnosu na cijene prije uvođenja embarga, što je, napominje, strmoglavi pad kakav europski farmeri ne pamte.