BEČKI MARATON: Na stazi 42.000 trkača, duž staze čak milijun gledatelja!

BEČKI MARATON: Na stazi 42.000 trkača, a duž staze čak milijun gledatelja!
Foto: VCMVictah Sailer

Bečki “Vienna City Marathon” najveći je austrijski sportski događaj na kojem će ove godine sudjelovati trkači iz ukupno 125 zemalja.

36. bečki maraton održat će se 6. i 7. travnja, u disciplinama maraton, polumaraton i štafeta, a sudionici će prevaliti ukupno 750 000 kilometara – što je ekvivalentno 18 krugova oko Zemlje.

Na maraton je ove godine prijavljeno više od 42.000 sudionika, a duž maratonske staze očekuje se i milijun gledatelja koji će navijati za trkače.

I ove godine utrka kreće od zgrade Bečkog međunarodnog centra, odakle se nastavlja preko mosta Reichsbrücke, kroz bečki Prater do ulice Ringstraße, Državne opere i dvorca Schönbrunn i natrag preko ulice Ringstraße i Pratera. Ciljna linija utrke nalazi se kao i svake godine između kazališta Burgtheater i zgrade gradske skupštine.

I ove godine naglasak je na humanitarnom karakteru maratona. Svaki sudionik maratona može trčati za dobrotvornu organizaciju po vlastitom izboru. Prošle je godine tako sakupljeno oko 163 tisuća eura u dobrotvorne svrhe.

Vienna City Marathon predstavlja i bitnu kariku bečkog gospodarstva. Naime, on gradu svake godine donese 94.000 posjetitelja, 127.000 noćenja i 25 milijuna turističkih prihoda.