Održan sedmi međunarodni Dan dojki & BRA Day

Foto: Mirko Janković

U subotu su se na zagrebačkom Cvjetnom trgu okupili su se brojni predstavnici zdravstvenih institucija, stručnjaci i građani kako bi podržali ovu hvalevrijednu edukativnu akciju!

Dan dojki & BRA Day (eng. Breast Reconstruction Awareness Day) posvećen je ponajprije edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka, jer upravo rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje.

Akciju Dan dojki & BRA Day već tradicionalno organizira Hrvatska liga protiv raka te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Podupiratelji akcije su: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Sveučilište u Zagrebu – Medicinski fakultet, Klinička bolnica Dubrava (KBD)- Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju ( HDPREK) te Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj.

Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata, a svakako treba naglasiti da rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata.
Brojni građani svojim dolaskom podržali su ovu hvale vrijednu edukativnu akciju, poslušali korisne savjete od strane stručnih osoba i poticajne priče brojnih žena. Humanitarnom kupnjom sadnica vrijeska – ukrasne biljke koja opstaje u raznim vremenskim uvjetima – upravo simbolična i za ovu akciju, mnogobrojni posjetitelji podržali su Hrvatsku ligu protiv raka te najvažnije pružili podršku svim oboljelima.

“Drago mi je da smo ponovno uživo s brojnim građanima i stručnjacima održali sedmu po redu javno zdravstvenu kampanju Dan dojki i BRA Day. Ovom kampanjom želimo osvijestiti žene o važnosti očuvanja zdravih dojki, ukazivati na nužnost odlazaka na redovite preventivne preglede dojki te educirati sve one žene kojima će trebati ukloniti dojku zbog raka ili onima kojima je dojka već uklonjena da je mogu rekonstruirati nekom od brojnih kirurških tehnika koje izvode plastični i rekonstrukcijski kirurzi. A koliko je taj zahvat bitan za zadovoljstvo pacijenata, najbolje su ukazale brojne pacijentice koje su podijelile svoju priču i time potaknule i ohrabrile sve one žene koje će se tek suočiti s dijagnozom raka dojke”, izjavio je pokretač Dana dojki & BRA Day-a u Hrvatskoj i tajnik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Domagoj Eljuga, specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Dan dojki i BRA Day održan je sedmi put, a na Cvjetnom trgu u subotu podršku su svojim dolaskom pružili, uz brojne građane, stručne osobe kao i mnoge osobe iz javnog života: prof. dr. sc. Nikolina Brnjac (ministrica turizma i sporta), dr. Ivana Pajić Portolan (izaslanica Ministarstva zdravstva), dr. sc. Ivan Ćelić (izaslanik predsjednika Sabora i član Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku), dr. Andrea Šupe Parun (izaslanica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke), Joško Klisović (predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba), doc. dr. sc. Mislav Herman (potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba), dr. sc. Romana Galić (izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom), Jasna Tucak (voditeljica Odsjeka za javnozdravstvene programe i projekte Grada Zagreba), doc. dr. sc. Zlatko Vlajčić i dr. med. Božo Gorjanc (specijalisti plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije Kliničke bolnice Dubrava), Gari Capelli (potpredsjednik Saborskog odbora za turizam), Anita Galić (voditeljica think tanka za zdravstvo Health Hub) te prof. dr. sc Damir Eljuga (predsjednik Hrvatske lige protiv raka).

Dan dojki i BRA Day podržale su i mnoge osobe iz javnog života: Goran Grgić, Anica Martinović Kovač, Ankica Dobrić, Sara i Miro Ungar, Pedro Soltz i Iris Cekuš, Olja Vori, Tarik i Lejla Filipović, Sanja Pilić i mnogi drugi.