NAJVEĆI UM MODERNOG DOBA: Obilježena 80. godišnjica smrti Nikole Tesle

NAJVEĆI UM MODERNOG DOBA: Obilježena 80. godišnjica smrti Nikole Tesle
Foto: Press

Na današnji dan, 7. siječnja 1943. godine, u hotelu New Yorker u New Yorku, umro je jedan od najvećih svjetskih izumitelja svih vremena – Nikola Tesla. Iza sebe je ostavio veliko nasljeđe, a svojim je nevjerojatnim izumima i uspješnim patentima zauvijek promijenio i zadužio svijet.

Polaganjem vijenaca na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost i podršku gradonačelnika Grada Zagreba i ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, uz prigodan govor, odali smo počast velikom svjetskom geniju Nikoli Tesli te tako obilježili 80. godišnjicu njegove smrti.

Događaju su prisustvovali članovi Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, predstavnici Grada Zagreba, predstavnici Instituta Ruđer Bošković te brojni štovatelji lika i djela Nikole Tesle kao i mediji.

Vijence su položili predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović zajedno sa izaslanikom gradonačelnika grada Zagreba, Ivanom Ivankovićem, pomoćnikom pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje te s izaslanikom ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, dr.sc. Vilkom Smrečkim, pomoćnikom ravnatelja.

Najveći um modernog doba i začetnik tehnološkog svijeta kakav danas poznajemo, rođen je u malom selu Smiljan kraj Gospića, a umro na današnji dan u New Yorku. Svojim je izumima poput naizmjenične struje i radio uređaja, kao i svojim uspješnim patentima promijenio svijet.

Nadamo se da će ova obljetnica u budućnosti biti podignuta na viši nivo, da će se ovom događaju priključiti sve relevantne institucije te mu tako dodati na važnosti. Ovakvim ceremonijama izražavamo ponos, a kao Teslina domovina moramo ponosni na tog iznimnog kozmopolita koji je već prije 100 godina imao vizije budućnosti od kojih se neke tek danas ostvaruju.