NOĆ KNJIGE 2016. – Evo što sve sadrži bogati program petog izdanja ove manifestacije

noc-knjige-2016

U petak, 22. travnja, točno u podne, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će se svečano otvorenje manifestacije Noć knjige 2016. Na otvorenju pete po redu Noći knjige bit će predstavljeni najnovije rezultate istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK, 2016).

Kako je navedeno u službenoj objavi organizatora, rezultate najnovijeg istraživanja predstavit će Tamara Kraus.

Bit će predstavljena i retrospektiva izložbe “Kadar za čitanje – retrospektiva (2013. – 2015.)” koju čini izbor fotografija izložbe “Kadar za čitanje”, koja se tri godine zaredom, kao rezultat natječaja, provodila u suradnji Noći knjige i Fotokluba Zagreb. Izložbu će predstaviti koordinatorica projekta Isabella Mauro.

Okupljenima će se prilikom otvorenja obratiti ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić te Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se KGZ bend.

Da nas u Noći knjige ne prevari san, pobrinut će se QUAHWA doo, professional coffee – Pržionica i kušaonica kave u SRCU grada Zagreba. Posjetitelji će moći kušati zdravu kavu, a za osvježenje će se pobrinuti Mg Mivela, voda u službi našeg zdravlja.

Noć knjige 2016. održat će u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (271). Čak 525 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1000 programa i prodajnih akcija i pogodnosti.

Noć knjige 2016. u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Potaknute našim iskustvima i uz našu pomoć, Noć knjige 2016. treći put organiziraju i Slovenija i Crna Gora.

CIJELI SVIJET JE POZORNICA…

… a Hrvatska je njezin dio. U Noći knjige 2016. William Shakespeare prošetat će hrvatskim knjižnicama, knjižarama, školama, muzejima i brojnim drugim mjestima, potvrđujući svoju prisutnost u našemu kulturnom prostoru i važnost kada govorimo o knjizi i književnosti. Miguel de Cervantes i njegov legendarni vitez don Quijote podsjetit će nas kako se lako opčiniti književnošću i dobrovoljno predati njezinoj čaroliji.

Ove dvije velike obljetnice svjetske književnosti u Noći knjige 2016. obilježit će se brojnim programima: izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama, projekcijama filmova i drugim kreativnim pristupima njihovu djelu danas, 400 godina kasnije.

NOĆ KNJIGE ZA NAJMLAĐE

Svjesni važnosti poticanja rane pismenosti i čitanja za razvoj pojedinca, ali i društva u cjelini, organizatori Noći knjige zadovoljni su činjenicom da će se Manifestacija ove godine obilježiti u 28 vrtića, kao i 121 školi, čineći matineju Noći knjige bogatom i raznovrsnom. Regoč, Potjeh, Jagor i Domaći prenijet će bajkovitu atmosferu Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić brojnim mališanima diljem zemlje.

PRODAJNE AKCIJE I POPUSTI

Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana u više od 100 knjižara i antikvarijata širom Hrvatske. Velik broj knjižnica nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine, kao i rasprodaju otpisanih naslova.

NOĆ KNJIGE ZA HUMANOST

Organizatori Noći knjige nastoje svake godine manifestaciji dati i humanitarnu notu. Organizatori zahvaljuju domaćim nakladnicima koji će donirati slikovnice i knjige za djecu Udruzi Krijesnica, koja pruža pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.

U brojnim knjižnicama i institucijama u Noći knjige 2016. organizirane su dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga za knjižnice i potrebite. Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu poziva sve zainteresirane da se priključe humanitarnoj akciji „Knjigom za knjige“ kojom se prikupljaju sredstva za nabavu školskih knjiga i udžbenika djeci iz obitelji pogođenih teškom financijskom situacijom. Knjige i novčana sredstva prikupljaju se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Po završetku akcije prikupljeni iznos Zaklada NSK će udvostručiti.

POSEBNI PROGRAMI

Zoološki vrt grada Zagreba i ove je godine pripremio poseban program namijenjen najmlađima. Pišući ptičjim perom, prisjetit ćemo se kako su nekada pisali naši stari, a bit će organizirana i likovna radionica te interaktivni kutak u kojemu svi posjetitelji zajedno stvaraju jednu priču.

Vlak knjige i prijateljstva putovat će na relaciji Ozalj – Karlovac – Ozalj – Kamanje – Bubnjarci – Metlika – Ozalj, povezujući uz knjigu institucije, stanovnike – i zemlje. Cijelim će putem u vlaku biti organiziran program za djecu i odrasle. Putnici će po dolasku u Metliku razgledati grad te Belokranjski muzej i Ljudsku knjižnicu Metlika, a za njihov zajednički povratak Ozalj, pripremljen je bogati program koji će trajati do jedan sat u noći.

U ovogodišnjoj Noći knjige sudjelovat će velik broj domaćih književnika, ali i strani autori. Goethe-institut ugostit će beogradskog književnika za djecu i mlade Uroša Petrovića. Talijanski pisac Marco Cesati Cassin gostovat će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Zagrebu. U Zagrebu će gostovati i poznata škotska autorica erotsko-ljubavnih romana Samantha Young, koja će svoj novi roman “Scotland Street“ predstaviti u knjižari APM Megastore.

Noć knjige 2016. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Program obilježavanja Noći knjige 2016. podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.
Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Organizatori Noći knjige 2016. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Foto: Press