U palači Dverce predstavljen program jedanaeste po redu Noći kazališta

U palači Dverce predstavljen program jedanaeste po redu Noći kazališta
Foto: Ivan Mihaljević

Program ovogodišnje, jedanaeste po redu Noći kazališta, koja će se 16. studenoga održati u svim dijelovima naše zemlje, predstavljen je danas u palači Dverce.

O Noći kazališta govorili su organizatori, predstavnica Ministarstva kulture i sudionici Noći kazališta koji su predstavili ovogodišnji vrlo bogat program. A on nadmašuje prošlogodišnji kad je u samo jednoj večeri gotovo pedeset tisuća posjetitlja pogledalo neku od ponuđenih predstava.

U palači Dverce predstavljen program jedanaeste po redu Noći kazališta
Foto: Ivan Mihaljević

Noć kazališta i ove godine potvrđuje svoj status najvećeg kazališnog festivala u našoj zemlji koji je ujedno i dio Europske noći kazališta u kojem sudjeluju mnoge zemlje EU-a. Svečano otvaranje najavljeno je za 16. studenoga u 18.30 sati, a održat će se u Dječjem kazalištu Dubrava, Zagreb, Cerska 1.

Ovogodišnji program predstavila je koordinatorica Noći kazališta i voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava Sandra Banić Naumovski.

Izaslanica ministrice kulture Iva Hraste Sočo je naglasila značenju Noći kazališta, osobito za razvoj publike u manjim sredinama. Posebno su istaknuta mjesta i gradovi koji nemaju stalne kazališne programe i za koje je ovo odlična prilika da svojoj publici prikažu predstave i omoguće ima da uživaju u kazališnoj umjetnosti.

Istknuti su primjeri grada Drniša, više kazališta na otocima ili na primjer općina Drgalić koja sudjeluje po prvi puta i pripremila je vrlo bogat program za djecu ali i odrase i u kojoj je to godišnji kazališni događaj na kojem će sudjelovati veći dio stanovništva. To je izuzetno važno kao dokaz podizanja kvalitete života u krajevima koji su bili devastirani ratom, a uz to ih se često spominje u kontekstu depopulacije.

Noć kazališta, također, okuplja i najveća kazališta u zemlji kao što su na primjer HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci koji je uključen i u programe Rijeke kao Europskog grada kulture 2020., pa zatim HNK Split, HNK Šibenik, HNK Osijek… Tu je Gradsko dramsko kazalište Gavella kao jedan je od najvjernijih sudionika Noći kazališta koji svake pa i ove godine pripremi jedninstveni program.

Noć kazališta ima posebnu važnost za Glumačku družinu Histrion, ali i još jednog novog člana, Pučko otvoreno učilište Vrbovec. Kazališna skupina BESA koja djeluje na Visu ove godine odlučila je svoj rad pokazati u Splitu gdje će uz izvođenje predstave prikazati i dokumentarni film koji su snimali o svom radu i životu na otoku tijekom godine, kad se raziđu mnogobrojni turisti i prestane ljetna gužva.

Organizatori su najavili za slijedeću godinu podizanje kvalitete organizacije same manifestacije, jasnija pravila prijava i sudjelovanja što ima za cilj još bolji i posjećeniji festival.

Na kraju su zajedno sa sudionicima pozvali sve koji tijekom godine nemaju prilike ići u kazalište da dođu na Noć kazališta i uživaju u predstavama uz poruku iz tv spota “Nemojte biti sami u kući, dođite na Noć kazališta i uživate!”