‘Nikola Mašić, plemeniti realist’ – opus začetnika hrvatskog modernog pejzažnog slikarstva

'Nikola Mašić, plemeniti realist' - opus začetnika hrvatskog modernog pejzažnog slikarstva
Foto: Mario Milošević

Sinoć je za članove Hrvatskog kulturnog društva Napredak upriličen posjet izložbi slika “Nikola Mašić, plemeniti realist”, poznatog hrvatskog slikara iz druge polovice devetnaestog stoljeća koja je postavljena u zagrebačkoj Modernoj galeriji.

To je jedan u nizu posjeta koje za članove društva organizira Borislav Benažić, likovni kritičar i redatelj ili, kako za sebe naviše voli reći, novinar. Još prije petnaestak godina sličnu priču započeo je za planinare Zagreba u Planinarskom društvu Grafičar, da bi to isto nastavio u Napretku od 2017. godine pod nazivom “Dođi u 5 do 5 – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba”.

'Nikola Mašić, plemeniti realist' - opus začetnika hrvatskog modernog pejzažnog slikarstva
Foto: Mario Milošević

Već početkom ove godine organiziran je posjet Muzeju za umjetnost i obrt, izložbama “Tajni život baštine” – povodom 70. obljetnice sustavne konzervatorsko-restauracijske djelatnosti u Hrvatskoj kao i izložbu “Blagdanske čestitke”.

Ova izložba u Modernoj galeriji Nikole Mašića je svojevrsno iznenađenje za našu javnost. Javnost ga je do sada poznavala po njegovim “gotovim djelima”, završenih u svakom detalju, kako su to u ono vrijeme tražili likovni poznavaoci – mecene, a danas sponzori.

Do tih završenih “gotovih djela” Nikola Mašić dolazi radeći veliki broj malih izbornih studija. Zbog njihove izvornosti i neposrednost smatramo ih boljima od prije smatranih gotovih djela koja su punila naše galerije, dvorce i stanove.

Izložba “Nikola Mašić, plemeniti realist” prvo je cjelovito predstavljanje opusa začetnika hrvatskog modernog pejzažnog slikarstva i prvog hrvatskog animalističkog slikara, ali i ništa manje dobrog portretiste.

Nikola Mašić studirao je slikarstvo u Beču, Münchenu i Parizu, gdje su nastala njegova najpoznatija djela, putovao je Italijom gdje je često slikao pejzaže baš kao i prilikom posjeta Posavini. U Zagrebu je od 1884. godine bio profesor crtanja, a od 1894. do smrti 1902. godine radio je kao ravnatelj Strossmayerove galerije.

Izložba obuhvaća stotinjak njegovih slika i studija uz njegove najpoznatije umjetničke kompozicije takozvanog uljepšanog realizma nastalih krajem 19. stoljeća. (Mario Milošević)