U Zagrebu neće biti povećenja paušalnog poreza za privatne iznajmljivače

U Zagrebu neće biti povećenja paušalnog poreza za privatne iznajmljivače

Grad Zagreb neće povećati visinu paušalnog poreza po krevetu koji plaćaju iznajmljivači. Takvu odluku usvojila je Gradska skupština, a prije toga ju je na konferenciji za novinare objavila i obrazložila zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

“Zakonom o porezu na dohodak, članak 57, stavak 3 propisano je tijelima lokalne samouprave da donesu odluku kojom propisuju visinu paušalnog poreza po krevetu, a koji ne može biti manji od 150 i veći od 1500 kuna”, podsjetila je Olivera Majić.

Ona je također rekla da je pravilnikom o oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu koji donosi resorni ministar, određeno  da se područja odnosno naselja oko kojih se odvija turistička djelatnost dijeli na četiri razreda tzv. A, B, C, i D.

“Za razliku od nekih gradova u Republici Hrvatskoj, Grad Zagreb ostaje  na istoj razini paušalnog oporezivanja u iznosu od 150 do 300 kuna”, rekla je zamjenica gradonačelnika te istaknula kako su privatni iznajmljivači važan segment gospodarstva te ih ne smijemo dodatno oporezivati. 

U Zagrebu se turistima nudi ukupno 6910 ležaja u privatnim objektima.

I. Majić