Nezapamćeni vandalizam, uništena skulptura stara 120 godina

Skulptura muze, koja se nalazila u niši lijeve strane ulaza u karlovačko Gradsko kazalište ‘Zorin dom’, oborena je i zdrobljena, a tko je to učinio i zašto istražuje karlovačka policija.
Prve policijske informacije iz karlovačkog Centra192 su tek da je do vandalizma došlo u nepoznato vrijeme tijekom noći ili jutra, te da je policija dobila dojavu o tome u 7.15 sati.

karlovac_vandalizam
Dvije muze zaštitnice, drame i glazbe, krasile su ulaz Zorin doma s lijeve i desne strane 121 godinu, a rekonstruirane su i vraćene u svoje niše kod ukupne rekonstrukcije zgrade Zorin doma 2001. godine.

Ravnatelj Zorin doma Srećko Šestan kazao je Hini, u telefonskom razgovoru iz Đakova, gdje Zorin dom gostuje s predstavom „Zlatne rukavice“, da je to čin neodgovornih pojedinaca koji vjerojatno ne znaju kakvu golemu štetu čine, i to štetu koja se ne mjeri novcima.

“Zgrada je to stara 121. godinu, građena namjenski za kulturu, za Prvo hrvatsko pjevačko društvoi „Zora“, i u više od 120 godina ništa se slično nije dogodilo. Sramota, u potpunom sam šoku”, kazao je Šestan

Također je rekao da će ubrzo kontaktirati sve mjerodavne da se ustanovi postoji li odljev tog vrijednog artefakta, pa da se načini replika, kako bi zgrada, kao spomenik kulturne baštine, dobila ponovno izgled kakav zaslužuje.

Ispred Zorin doma je jedne noći 2010. godine bila s postolja skinuta skulpture Ivana Meštrovića „Majka“, ali je srećom ostala neoštećena, te je vraćena na postolje.