Zbog poplava na području Zagreba i okolice proglašene izvanredne mjere

Zbog poplava na području Zagreba i okolice proglašene izvanredne mjere
Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama

Velika kiša, otapanje snijega i nedovoljno snažan odvodni sustav prouzrokovali su poplave u istočnom dijelu Zagreba i okolice. Poplave probleme stvaraju na području Velike Gorice i Karlovca. Poplavljene su i prometnice u Gorskom kotaru.

U Sesvetskom Kraljevcu, kako prenosi Tportal, poplavljeno je 70-tak kuća. Na terenu su radnici vodoprivrede i vatrogasci te djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Grade se i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima. U centru Dugog Sela poplavljeni su kolnici i pločnik, a voda je prodrla i u podrume. U zagrebačkom kvartu Staro Brestje, točnije u ulici Emanuela Vidovića zbog velike količine kiše, voda je sinoć poplavila prizemlja i podrume zgrada. Stanari su se satima borili s vodom, a na terenu su bili i vatrogasci.

Poplavljene su i ceste u okolici Vrbovca. S izlijevanjem vode iz kanala bore se i u Ivanić Gradu. Također, problemi jutros na zagrebačkim prometnicama.

Zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Na državnim cestama: D1 u mjestu Donji Budački (između Karlovca i Slunja) te D41 Vrbovec-Križevci promet teče otežano i uz ograniče.

Zbog topljenja snijega i uslijed jakih kiša prijete poplave, najteže je na karlovačkom području gdje su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Dio Zagreba, okolica Vrbovca i Dugog Sela su pod vodom, izlili su se rukavci i kanali. Neprospavana noć je i iza stanovnika Sesvetskog Kraljevca, gdje je pod vodom 70-ak kuća, a mjere obrane od poplava noćas su proglašene i kod Velike Gorice- u naselju Petrovina i Mraclinu gdje je ugroženo 50-ak kuća. Vrhunac vodnog vala očekuje se oko podneva, kaže Zoran Đuroković, voditelj Centra za obranu od poplava.

Kupa se izlila i na području Pokupskog, a kritično je i u Karlovcu, gdje je Kupa ušla u izvanredne mjere obrane od poplava, kaže Đuroković. ‘Na karlovačkom području rijeka Kupa je ušla u izvanredne mjere obrane od poplava i nadalje je u porastu. Ne možemo točno reći koliko, no i dalje je zamjetan njezin porast. I tamo će biti i dodatnog prelijevanja prometnica, ugrožavanja nebranjenih područja, bit će isto tako pojave procjednih zaobalnih voda, trebat će na puno mjesta crpiti. Dodatno se postavljaju nadvišenja i zečji nasipi na području Siska i Banovine. Na širokom prostoru su naše ekipe vani, rade što mogu da olakšaju onima koje je voda ugrozila i da spriječe neke veće posljedice’, kaže Đuroković.

Poplavljene su i prometnice u Gorskom kotaru, a oko podneva bit će proglašene redovne mjere obrane od poplava na cijeloj dionici rijeke Save. Vodni valovi Save i Kupe, očekuje se, preklopit će se na području Sisačko-moslavačke županije.

Zbog obilne kiše, punih kanala te natopljene zemlje poplave od rano jutros ugrožavaju više naselja na velikogoričkom području, a najkritičnije je u Buševcu, Rakitovcu, Mraclinu, Petrovini i Ribnici, gdje je voda ušla i u obiteljske kuće.

Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje najavio je jutros sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, radi naglog porasta Save i vodenog vala koji se očekuje u podne te istovremenog porasta Kupe. Nakon sastanka bit će objavljene daljnje mjere koje će se poduzimati u cilju zaštite i spašavanja.

Predstavnici Stožera u kontaktu su sa zapovjedništvom Vatrogasne zajednice i predsjednicima mjesnih odbora ugroženih naselja, a građani se pozivaju da sve potrebe prijave na broj 112 ili izravno u Stožer Velike Gorice na broj telefona 01/6269900 ili na mobitel 091/5324531.