NEW YORK: Velika hrvatska izložba u Ujedinjenim narodima – “Hrvatski pravednici koji su spašavali Židove”

NEW YORK: Velika hrvatska izložba u Ujedinjenim narodima - "Hrvatski pravednici koji su spašavali Židove"
Nekoliko fotografija iz memorijalnog centra Yad Vashem | Foto: Press

Izložba priređena u koordinaciji s memorijalnim centrom Yad Vashem, govori o 47 od ukupno 118 hrvatskih pravednika, koji su nerijetko riskirajući vlastiti život spašavali živote Židova u vrijeme holokausta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, je jučer 27. siječnja otvorena izložba “Pravednici među narodima – Hrvatska” autorice Branke Sömen.

NEW YORK: Velika hrvatska izložba u Ujedinjenim narodima - "Hrvatski pravednici koji su spašavali Židove"
Pozivnica za izložbu “Hrvatski pravednici koji su spašavali Židove” | Foto: Press

Izložba je pripremana u koordinaciji s memorijalnim centrom Yad Vashem, a govori o 47 od ukupno 118 hrvatskih pravednika, koji su nerijetko riskirajući vlastiti život spašavali živote Židova u vrijeme holokausta.

U okviru svog vanjskopolitičkog djelovanja, Hrvatska je članica Međunarodnog saveza za sjećanje na žrtve holokausta (IHRA), međuvladinog tijela osnovanog s ciljem koordinacije i suradnje država članica u aktivnostima koje se tiču obrazovanja, sjećanja te istraživanja holokausta. Zajedno s ostalim državama članicama, Hrvatska je 19. siječnja sudjelovala u donošenju ministarske deklaracije, kojom se poziva na očuvanje sjećanja na 6 milijuna Židova i ostalih žrtava nacističkog režima te prihvaća obveza za nastavak suradnje na promicanju istinitih činjenica o holokaustu, kao i borbe protiv svih oblika rasizma i diskriminacije.

Obilježavanjem holokausta Hrvatska će se baviti i pod okriljem svog predsjedanja Vijećem Europske unije. Tako će u svibnju 2020. u Zagrebu i Jasenovcu biti održan seminar o holokaustu pod nazivom “Sjećanje i njegova važnost danas: 75 godina nakon holokausta”.

“U New Yorku ovom izložbom želim pokazati da je u Hrvatskoj bilo pojedinaca koji nisu ostali ravnodušni prema strašnim sudbinama Židova te da je Hrvatska  zemlja u kojoj su se hrabri, pošteni ljudi odupirali ustaškim zločinima spašavajući Židove i  često žrtvujući i vlastite živote”, rekla je pred otvorenje te izložbe  Branka Sömen, novinarka, kritičarka i publicistkinja te autorica izložbe “Pravednici među narodima – Hrvatska” koja je otvorena na Dan sjećanja na holokaust 27. siječnja i održava se u zgradi Ujedinjenih naroda, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Stalne Misije RH pri UN-u.

Za izložbu u New Yorku, “Pravednici među narodima – Hrvatska”, izabrala je 24 priče koje predstavljaju 47 Pravednika, muškaraca i žena koji su spasili živote mnogih svojih sunarodnjaka Židova.
Ukupni broj Pravednika među narodima – Hrvatska, do danas uključuje 118 Hrvata koji su spasili živote Židova.

“Ova izložba ne samo što odaje počast Židovima žrtvama Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, nego je i priča o običnim i hrabrim građanima Hrvatske, anonimnim herojima. Tekstovi i fotografije prikazani na 29 panoa svjedoče o požrtvovnosti, hrabrosti i nesebičnosti njihovih djela”, kaže autorica Branka Sömen.

Sama izložba vrijedan je prinos i svjedočanstvo hrvatskog pripadanja antifašističkoj pobjedničkoj strani u II. svjetskom ratu i nacionalnoj svijesti o zločinačkim kvislinzima. (J. I.)