NA DANAŠNJI DAN: Osnovani Ujedinjeni narodi, slom Wall Streeta, strijeljan Quisling

Dogodilo se na današnji dan – 24. listopada

Na današnji dan, 24. listopada 1945. godine, stupio je na snagu osnivački dokument Ujedinjenih naroda – Povelja UN-a, stoga se danas obilježava Dan Ujedinjenih naroda.

UN je osnovan nakon Drugog svjetskog rata s ciljem sprječavanja budućih ratova, nasljeđujući prilično neučinkovitu Ligu naroda.

Dana 25. travnja 1945., 50 vlada sastalo se u San Franciscu na konferenciji i započelo izradu nacrta Povelje UN-a, koja je usvojena 25. lipnja 1945. i stupila na snagu 24. listopada 1945., kada je UN počeo s radom.

Sukladno Povelji, ciljevi organizacije uključuju održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, zaštitu ljudskih prava, isporuku humanitarne pomoći, promicanje održivog razvoja i pridržavanje međunarodnog prava.

UN je pri svom osnivanju imao 51 državu članicu, a danas postoje 193 države članice, što predstavlja gotovo sve suverene države svijeta.

Ujedinjeni narodi predstavljaju globalnu političku platformu za sučeljavanje s ključnim izazovima za čovječanstvo, kako današnjice tako i budućih generacija.

Republika Hrvatska od primanja u članstvo 22. svibnja 1992. aktivno sudjeluje u širokom spektru djelatnosti Organizacije.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1857.
U Engleskoj je osnovan prvi nogometni klub na svijetu. Klub Sheffield F.C. nije ostvario neke zapažene rezultate, ali se može dičiti time što je najstariji na svijetu.

1929.
– Rođen je Milivoj Slaviček, hrvatski pisac
– Dogodio Crni četvrtak, slom burze na Wall Streetu koji je započeo dvanaestogodišnju Veliku depresiju u SAD.

1935.
– Italija okupirala Etiopiju.

1944.
– Ubijen je isusovac Petar Perica, autor napjeva “Rajska Djevo kraljice Hrvata”.

1945.
– Norveški nacistički vođa i vođa marioneta u Drugom svjetskom ratu Vidkun Quisling, prethodno osuđen na smrt zbog izdaje, strijeljan je u Oslu.

1964.
– Sjeverna Rodezija stekla neovisnost od Ujedinjenog kraljevstva i postaje Republika Zambija (Južna Rodezija ostaje kolonija).

2003.
– Zrakoplov Concorde izvršio posljednji komercijalni let.

dd1024