NEVJEROJATNO: Dva milijuna Hrvata dragovoljno plaća skuplju struju!

Iako je liberalizacija tržišta već odavno uspostavljena, velika većina potrošača struje, njih više od dva milijuna, ostali su ostali vjerni HEP-u. Ne bi u tome bilo ništa osobito zanimljivoga da HEP nije najskuplji dobavljač.

struja-brojilo
Za promjenu dobavljača odlučila se tek 51 tisuća građana, piše Dnevnik.hr.
HEP-ova konkurencija jeftinija je u prosjeku za pet posto. I HEP ima svoj jeftiniji paket, no na njega se ne prelazi automatizmom, nego isključivo novim ugovorom.
S prosječnom godišnjom potrošnjom od 5 tisuća kilovatsati na dvotarifnom brojilu najveću cijenu platit će HEP-ovi potrošači. Nešto jeftiniji je HEPI, potom HT. Najjeftiniju cijenu, i to u lipu identičnu plaćaju potrošači GEN-I-ja i RWE-a. Razlika između najskupljeg i najjeftinijeg distributera je 265 kuna na godišnjoj razini.
Više od 2 milijuna Hrvata još uvijek plaća najskuplju struju. “Osnovni problem potrošača je što još uvijek nisu shvatili da su oni automatizmom ostali u HEP distribuciji na univerzalnoj usluzi”, kaže Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača.
HEP automatizmom nikoga ne smije prebaciti na jeftiniju HEPI uslugu. “Kupac samoinicijativno mora odlučiti da li želi ostati u sigurnosti te univerzalne usluge ili želi prijeći na tržišne uvjete”, kaže Vlatka Kamenić Jagodić iz HEP-a.

Sigurnost, u ovom trenutku, znači i veći račun.