Vjerovali ili ne: HEP snižava cijenu struje za kućanstva!

struja-brojiloHEP je jučer objavio da je Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) uputio zahtjev za pojeftinjenjem električne energije kućanstvima za šest do sedam posto.

“Predlaže se smanjenje proizvodne komponente cijene od 10,7 posto što znači da će, ukoliko HERA prihvati zahtjev HEP-a, krajnja cijena za kupce u kategoriji kućanstva biti u prosjeku niža za približno šest do sedam posto. Primjerice, smanjenje ukupnog mjesečnog računa za električnu energiju kod kućanstva s jednotarifnim modelom (plavi model) i uz godišnju potrošnju od 2.000 kWh, iznosit će 6,3 posto. Iznos ukupnog smanjenja mjesečnog računa za električnu energiju, kod kućanstva s dvotarifnim modelom (bijeli model) s omjerom potrošnje u višoj i nižoj tarifi 65:35 posto, i uz godišnju potrošnju od 3.500 kWh, iznosit će 6,1 posto,” stoji u jučerašnjem priopćenju HEP-a.

Donedavni monopolist na ovaj se korak odlučio pritisnut je nedavnim dolaskom ozbiljne konkurencije, koja mu je do sada već preotela oko šest tisuća kupaca. Time je priznao da je do sada građanima naplaćivao višu cijenu od tržišne pa se logično nameće pitanje gdje je taj novac otišao, hoće li građanima biti vraćen i hoće li netko zbog toga odgovarati.