Što sa starim mobitelom (2): Evo kako ga možete korsino upotrijebiti!

Jednom smo se na našem portalu već bavili pitanjem što učiniti sa mobitelima koji vam više ne trebaju. Odgovor je bio jednostavan – ponudila ga je Hrvatska pošta koja u svim svojim uredima otkupljuje rabljene mobitele.

mobiteli
Budući da su cijene koje Hrvatska pošta nudi dosta skromne, ako je vaš uređaj ispravan i smatrate da još spada u kategoriju koliko-toliko poželjnih aparata, možete ga pokušati prodati preko oglasnika ili nekome darovati.

Osim ove tri mogućnosti, Hrvatska pošta, oglasnik i darovanje, za ispravne mobitele postoji i treća – možete pokušati biti kreativni i sami svoj nepotrebni mobitel.

Nekoliko načina na koje to možete uraditi objavio je portal Tehnoklik.hr.

Stari smartphonei su ustvari maleni kompjutori, pa promislite što bi mogli postati, osim što su telefoni. Putem Wi-Fija možete njima surfati internetom, slušati glazbu, gledati filmove online. Samo isključite pristup mobilnoj mreži, kako vam ne bi prebrzo istrošio bateriju pokušavajući se povezati. Vaš se klinac može igrati offline.

Uz pomoć aplikacija lako se mogu pretvoriti u digitalne okvire za fotografije. Možete ih koristiti u kuhinji – kao knjigu recepata, recimo. Mogu vam poslužiti kao e-čitači, doduše s malo malenim ekranom.

Pomoću nekih aplikacija koje skidaju mape i koriste ih offline mogu biti sasvim dobar GPS za vaš automobil. Čak i telefoni koji nisu smartphonei mogu služiti kao MP3 playeri, mogu postati budilice, mogu stajati u automobilu kao telefon za hitne situacije (čak i bez SIM kartice možete zvati 112)…

I na koncu, uz pomoć kućnog Wi-Fija mogu postati – telefoni. Koristite ih za VoIP pozive putem Skypea, iChata, Google hangouta…

Na koncu, ako je vaš mobitel mobitel neispravan, a ne isplati ga se ni popravljati, nemojte ga samo baciti u smeće. Dajte ga na reciklažu – možete zatražiti odvoz elektroničkog otpada na www.ee-otpad.com.